Zemlja 2.0 otkrivena - NASA danas objavila ovu nevjerovatnu vijest

Planet Kepler 452B

NASA je na konferenciji za medije danas potvrdila da je otkrivena planeta slična Zemlji. Planet Kepler 452B je star šest milijardi godina.

"Danas, nakon hiljada otkrića kasnije astronomi su na pragu pronalaska nečega o čemu su ljudi sanjali hiljadama godina - druge Zemlje", napisala je NASA u saopćenju uoči konferencije.

"Otkriće pogađa u samo središte onoga što mi u NASA-i radimo. Jesmo li sami u svemiru? Danas ćemo napraviti mali korak u odgovaranju na to pitanje. Zadaća teleskopa Kepler je otkriti planet unutar naseljive zone na kojem postoji voda", rekao je John Grunsfeld.

"Danas objavljujemo pronalazak planeta koji je jako blizak rođak Zemlje. Zasad najbliži. To je Zemlja 2.0", rekao je John Grunsfeld..

Nakon ovakvih izjava riječ je preuzeo Jon Jenkins i naveo.

"Sa zadovoljstvom otkrivamo Kepler 452B. On je 1,5x veći od Zemlje pa je vjerojatno stjenovit. Osim toga, idealne je udaljenosti od svoje zvijezde pa je vjerojatno naseljiv. Veličina njegove orbite jako je slična zemljinoj, a njegov sunčev sistem vrlo je sličan našem. Kepler 452B je star šest milijardi godina te prima deset posto više energije od svoje zvijezde nego Zemlja od Sunca", rekao je.

Kepler sistem 452

Sljedeći se javnosti obratio Jeff Coughlin, koji je govorio o kompleksnim analizama podataka sa superteleskopa Kepler.

"U ovoj misiji mogli smo analizirati mnogo više podataka nego prije, zahvaljujući razvoju računala", rekao je.

"Je li ovo kraj otkrića? Ne, dovraga", rekao je tokom dijela govora kojeg je posvetio dosadašnjim Keplerovim otkrićima.

Didier Queloz prisjetio se da se ove godine obilježava 20 godina od otkrića prvog planeta izvan Sunčeva sustava.

"U samo dva desetljeća otkrili smo hiljade planeta", naglasio je.