Vrijeme je da se potraga za vanzemaljcima shvati ozbiljnije

UPIRANJE OČIJU NA EGZOPLANETE - Skup sadašnjih i budućih teleskopa (uključujući, sa lijeve strane, Spitzer, TESS, Hubble, James Webb i WFIRST-AFTA).UPIRANJE OČIJU NA EGZOPLANETE - Skup sadašnjih i budućih teleskopa (uključujući, sa lijeve strane, Spitzer, TESS, Hubble, James Webb i WFIRST-AFTA).

Potraga za vanzemaljskom inteligencijom je dugo vremena bila na samoj ivici polja nauke i nedovoljno finansirana, kao takvoj vrijeme je da se stavi u sami vrh nauke.

Sam Rajt je relativno novopridošli u SETI, ulazeći na teren 2014. godine sa studijom o traženju toplote koju zrače vanzemaljske tehnologije. On je takođe bio jedan od članova grupe koji je sugerisao da bi uzrok čudnog treperenja "Tabbyjeve zvijezde" moglo biti to što je okružena vanzemaljskom megastrukturom.

Astronom Jason Wright je odlučan da se to desi. On je na sastanku Američkog astronomskog društva u Sijetlu sazvao malu radnu grupu kako bi isplanirao tok za postavljanje ove naučne oblasti na Agendu NASA-e, koja je poznata kao SETI.

Grupa tvrdi u nizu radova kako bi naučnici trebalo da pretražuju svemir za "tehnopotpise" - tj. bilo kakav znak vanzemaljske tehnologije, od radio signala do toplotnih anomalija. Nadamo se da će ti dokumenti ući u izvještaj Kongresa krajem 2020. godine sa detaljima o prioritetima astronomske zajednice. Taj izvještaj, Astro 2020: Desetogodišnje istraživanje u astronomiji i astrofizici, odrediće koji će teleskopi biti napravljeni i koje studije će dobiti finansiranje u narednoj deceniji.

"Ulozi su visoki", naveo je Rajt sa Univerziteta Penn State. "Ako desetogodišnje istraživanje kaže; SETI je nacionalni prioritet nauke, a NSF i NASA moraju da ga finansiraju, oni će to i učiniti."

U posljednjih pet godina stavovi naučnika prema potrazi za inteligentnim vanzemaljskim životom su se promijenili, kaže Wright. Wright navodi kako je do sada SETI imao "faktor kikotanja", podižući slike malih zelenih ljudi. Za astronome se razgovor o SETI-ju smatrao tabuom, ako ne i akademskim samoubistvom. Sada, ne toliko. "Imam teoriju pop sociologije da uzdizanje geek kulture ima neke veze s tim", kaže Wright. "Čini se kako su sada svi vrhunski filmovi stripovi ili naučna fantastika."

Kada je NASA zatražila izvještaj 2018. godine o tome šta su tehnopotpisi i kako ih tražiti, SETI-jevi istraživači su se nadali da će svemirska agencija biti spremna da se vrati u SETI igru. Kolege su pozvale Wrighta da organizuju sastanak za pripremu izvještaja o tehnopotpisima, objavljenog 20. decembra na arXiv.org.

Ali Wright nije stao tamo. On je sazvao novu radnu grupu sa ciljem podjele rada pisanja najmanje devet radova o specifičnim SETI mogućnostima za deceniju dugo istraživanje. Nasuprot tome, samo je jedan podnesak o SETI istraživanju, koji je napisao Tarter, u desetogodišnjem istraživanju.

Situacija SETI je takođe evoluirala od lansiranja svemirskog teleskopa Kepler 2009. godine, koji je otkrio hiljade egzoplaneta pre nego što je misija završila 2018. godine. Neke od tih planeta izvan našeg Sunčevog sistema su po veličini i temperaturi slične Zemlji, što povećava nadu da i oni mogu podržavati život. Stari argumenti da su planete poput Zemlje rijetke "više ne drže mnogo vode", kaže Wright.

Užurbana otkrića egzoplaneta izazvala su nagli porast istraživanja o biosignalima, znacima života na drugim planetama. Sljedeći veliki svemirski teleskop NASA-e, svemirski teleskop James Webb, planira da direktno traži znakove života vanzemaljaca u atmosferi egzoplaneta.

„Astrobiologija i potraga za životom postali su tako veliki dio onoga što NASA radi“, kaže on.