Teleskop otkrio i potvrdio postojanje atmosfera udaljenih planeta

Atmosfera egzoplaneta

UDALJENI svjetovi su upravo postali još manje strani. Astronomi su dobili do sada najbolji, detaljni pogled na atmosferu planeta izvan našeg solarnog sistema.

Ova studija je jedna od prvih koja je izvršila direktnu analizu hemijskog sastava egzoplaneta. U prošlosti, astronomi su potvrdili postojanje egzoplaneta i njihovih gasova jednostavnim gledanjem u malene promjene svjetlosti koja dolazi od zvijezda tih planeta. Ali, sada sa unaprijeđenim instrumentima, tim kojeg vodi Quinn Kanopacky sa Univerziteta Toronto je otkrio svjetlost koja dolazi direktno sa planeta udaljenog nekoliko svjetlosnih godina.

"To su (podaci) koje ćemo pretpostavljam imati za 10 godina," naveo je Jonathan Fortney, naučnik za planete sa Univerziteta Kalifornija, Santa Cruz, SAD.
Podaci imaju dovoljnu čistoću da otkriju ne samo prisustvo nego čak i ogromnu količinu karbon monoksida i vode u atmosferi planete, kako je objavio tim u svom online izvještaju 14. Marta u Science-u. Ovakve informacije mogu baciti malo svjetla na način na koji se planete formiraju. Ovakve studije mogu takođe otkriti i prisustvo života na udaljenim planetama, ali veličina planete i orbita su već otpisali ovaj svijet kao naseljiv.

"Ovo je novi početak nove ere u proučavanju egzoplaneta," navela je Sara Seager, astrofizičar sa MIT-a.