Teleskop Hubble otkrio oblake na udaljenoj planeti

Hubble je otkrio oblake u atmosferi super-Zemlje, planete koja je udaljena 40 svjetlosnih godina od Zemlje, što po prvi puta u historiji omogućava prognoziranje vremena za planetu koja se nalazi van našeg solarnog sistema.

Proučavana planeta, koja je poznata pod imenom GJ 1214b, je označena kao planeta super-Zemlja zbog toga što je njena veličina negdje između veličine Zemlje i Neptuna.

Nedavna potraga za planetama koje kruže oko drugih zvijezda je pokazala da su planete super-Zemlje kao što je i GJ 1214b među najbrojnim planetama unutar galaksije Mliječni put.

Obzirom da takve planete ne postoje u našem solarnom sistemu, fizička struktura super-Zemlje je velika nepoznanica.

Prethodne studije planete GJ 1214b su dale naslutiti kakva je atmosfera planete: Atmosfera bi mogla da se sastoji u potpunosti od vodene pare ili od nekog drugog tipa teške molekule ili bi mogla da ima oblake na velikim visinama koji sprječavaju posmatranje onog što se nalazi ispod oblaka.

Ali sada je tim astronoma koje predvodi Laura Krediberg i Jacob Bean sa Univerziteta Čikaga otkrio jasne tragove oblaka u atmosferi GJ 1214b planete iz podataka koje je sakupio Hubble teleskop.

Oblaci u atmosferi egzoplanete

Opservacije Hubble teleskopa su ukupno trajale 96 sati. Sati su bili raspoređeni u periodu od 11 mjeseci. Ovo je bio jedan od najvećih programa Hubble teleskopa u kojem je sva pažnja bila posvećena samo jednoj egzoplaneti.

Istraživači su ovaj rad označili kao značajan na putu prema identifikaciji potencijalno naseljivog planeta sličnog Zemlji izvan našeg solarnog sistema.

"Zaista smo išli do samih granica kada se radi o mogućnostima mjerenja pomoću Hubble teleskopa," navela je Laura Kreidberg.

"Ovaj napredak postavlja temelje za otkrivanje drugih Zemalja koristeći sličnu tehniku," navela je Laura Kreidberg.

GJ 1214b se nalazi na udaljenosti od 40 svjetlosnih godina od Zemlje, u pravcu sazviježđa Zmije.

Zbog blizine našem solarnom sistemu i male zvijezde oko koje kruži, GJ 1214b je jedna od najlakše posmatranih super-Zemlji.

Planeta prolazi ispred svoje zvijezde domaćina svakih 38 sati, što daje naučnicima priliku da izučavaju atmosferu tako što koriste filtere za svjetlost.

Kreidberg, Beran i njihove kolege koriste Hubble za tačna mjerenja svjetlosti u blizini infra-crvenog spektra.