Stotine miliona planeta bi moglo da podrži vanzemaljski život

Efektivne temperaturePredviđanja naseljive zone. (Zasluge: ANU)

Tim naučnika je predvidio da bi moglo da bude stotine milijardi planeta sličnih Zemlji samo u galaksiji Mliječni put, a koje bi mogle da podrže život.

Nove studije i nove projekcije se često objavljuju od strane naučnika, jer nevjerovatne alatke za istraživanje svemira, kao što je Kepler teleskop NASA-e, nude sve više podataka naučnicima nego što je ikad do sad bilo dostupno. Npr., 2012. godine, astronomi su analizirali podatke sa Evropske južne Opservatorije HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher), teleskopa za lov na planete i zaključili su da bi moglo da bude na desetine milijardi planeta sličnih Zemlji u našoj galaksiji. A sada tim za istraživanje je provjerio listu potvrđenih egzoplaneta, što je dovelo do zaključka da je Mliječni put dom za stotine milijardi planeta sličnih Zemlji, a od toga stotine miliona koje bi vrlo lako mogle da podrže kompleksni vanzemaljski život.

Za ovu studiju naučnici su primijenili ideju, koja je poznata kao Titius-Bode hipoteza na otkrivene egzoplanete od strane Keplera. Science World Report objašnjava, "Titius-Bode odnos je hipoteza da tijela u nekim orbitalnim sistemima, uključujući i sunce, orbitiraju oko polu-glavne ose u funkciji planetarne sekvence."

Keplerov metod opservacije se ogleda u tome da se otkriju planete koje su vrlo blizu svoje zvijezde. Tako da su naučnici primijenili 200 godina staru ideju Titius-Bode na Keplerove podatke. "Iskoristili smo Titius-Bode odnos i Keplerove podatke da predvidimo poziciju planeta koje Kepler nije u stanju da vidi," stoji u izjavi profesora saradnika Charleya Lineweavera sa Australijskog nacionalnog Univerziteta.

Rezultati navode istraživače da zaključe da "standardna zvijezda ima oko dva planeta koji se nalaze u tzv. zlatokosoj zoni, na udaljenosti od zvijezde gdje postoji voda u tečnom stanju, što je od najvećeg značaja za život, da bi postojao."

Lineweaver navodi: "Sastojci za život su u izobilju i sada znamo da su naseljiva okruženja mnogobrojna."

Ali isto tako i spekuliše: "Kako god, svemir nije preplavljen sa vanzemaljcima koji imaju inteligenciju sličnu ljudskoj da bi mogli da izgrade teleskope i svemirske brodove. Inače bi do sada vidjeli ili čuli signal od njih. Vrlo je moguće da postoji neka druga vrsta zagušenja da bi došlo do pojave života koju još uvijek nismo otkrili. Ili inteligentne civilizacije se razvijaju, ali onda se samounište."

Ova otkrića su objavljena u mjesečnom izdanju Kraljevskog astronomskog društva.