Stari patent iz Dallasa koji koristi vodu kao gorivo umjesto nafte

C.H. Garrett karburator na voduJutarnje novosti Dallasa - 8. septembar, 1935. godine

C.H. Garrett, pronalazač iz Dallasa je sproveo privatnu demonstraciju nedavno patentiranog izuma koji prema njegovim riječima koristi vodu umjesto nafte kao gorivo u motoru sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Kaže da razlaže vodu pomoću elektrolize u sastavne komponente (gasove), kiseonik i vodonik, a koristi jako zapaljivi vodonik kao gorivo u cilindru motora.

Model koji je predstavljen je radio sa četiri cilindra za nekoliko minuta demonstracije, prilikom čega su mijenjane brzine i nekoliko puta je upaljen i ugašen kako bi se pokazalo da funkcioniše. Garrett je potvrdio kako je motor testiran tokom 48 sati neprekidnog rada.

Pronalazač je potvrdio kako ideja nije novina sama po sebi. Navodi da je sa poteškoćama se susreo kada je pokušao da uskladišti jako zapaljivi vodonik. Navodeći da je neprilike izbjegao praveći i 'eksplodirajući' gas u istom procesu bez mjesta za skladištenje u kojem bi plamen iz cilindra motora mogao da zahvati uskladišteni gas.

Voda, kako navodi se razlaže na svoje komponente gasove prolaskom električne struje kroz vodu preko elektroda potopljenih u vodu. Vodonik se nakuplja na negativnom polu, a kisik na pozitivnom. Vodonik se miješa sa zrakom i direktno se ubacuje u cilindre, naveo je Garret ...

Pronalazač tvrdi kako je radio na ovom uređaju više od osam godina, pomogao mu je njegov otac, Henry Garrett, inženjer prometne signalizacije u gradu Dallasu, izumitelj je sistema prometne signalizacije koja se sada ovdje koristi i koji ima nekoliko patenata na sličnim izumima.

Garrett navodi da dodatak elektrolitskog karburatora i instaliranje generatora otprilike duplog kapaciteta u odnosu na normalni su jedine promjene koje je morao da napravi kako bi mogao da pretvori automobil koji sagorijeva naftu u automobil koji sagorijeva vodu!

Navodi da prostorija za elektrolizu bi mogla da varira u veličini prema motoru koji se koristi, jedan od jedne četvrtine kapaciteta bi bio dovoljno velik za normalni automobil.

Tvrdi da trenutno motor pali/startuje u svim vremenskim prilikama, eliminisana je opasnost od požara/zapaljenja, izvršeno je hlađenje motora i ispunjene su sve potrebe neophodne za ostvarivanje pune snage i brzine.

Patent o kojem je riječ može se naći ovdje, za one koji žele sami da pokušaju da naprave ovaj motor.