Španija: istrage vojske sprovedene nad četiri 'NLO incidenta'

Avion i NLO - radar

Zračna baza Reus i obala Tarragone su bile lokacije u kojima su se desila viđenja od strane pilota i kontrolora. Nikakvi konkretni zaključci nisu postignuti od strane ovih istraga.

CIA je nedavno deklasificirala stotine dokumenata koji se odnose na mogućnost postojanja vanzemaljskog života u nekoliko različitih dijelova planete. Detalji istraga i fotografije NLO-ova iz perioda između 1940. i 1960. godina javno su dostupni.

Najznačajnije viđenje desilo se iznad kontrolnog tornja aerodroma Reus u 11:40, 13. maja, 1969. godine. Izvještaj je označen sa 'Povjerljivo', sa podnaslovom "viđenja čudnih fenomena", situacija je opisana ovako: "Kontroler koji je bio na dužnosti bio je prisutan tokom uzlijetanja Boeinga 727. Nakon što je Boeing dostigao visinu od 2000 metara, kontroler je primijetio - nešto niže i sa desne strane aviona - svjetlu, mirujuću tačku svjetlosti, čija je veličina približno bila veličine kovanice od 5 pesosa. Još pet ljudi (rezervni kontroler, dva radio mehaničara i dva vojnika) su isto tako svjedočili ovom fenomenu. Kontroler je imao dvogled u tom trenutku, te je mogao da vidi "okrugli oblik (vjerovatno sferu), podjednako osvijetljenu, ali sa nekim izduženim horizontalnim tačkama veće osvijetljenosti i žute boje." Visoka komanda obavještajne službe u izvještaj je dodala: "Nakon što je došlo do preklapanja sa izduvnim gasovima aviona, kontroler je izgubio objekat iz vida, ali ga je ugledao ponovo nakon dva minuta, nešto niže i nalijevo. Nešto malo nakon toga potpuno je izgubio objekat iz vida."

Istrage su počele u tom trenutku, prvenstveno se mislilo da bi moglo da se radi o naučnom balonu koji pripada istraživačima iz Francuske i Španije, združeni projekat, a ako se uzme u obzir situacija sa pistom: pored Boeinga, tu je još bilo i pet portugalskih aviona i dva mala aviona sa dva sjedala. Prilikom istrage se zatražilo od francuskog centra "l'Adour" da pokažu kako se testiranje balona nije podudarilo sa datumom u kojem se desio incident. Više dokumenata se kombiniralo, kao što su crteži viđenja, vremenski uslovi, kao i svjedočenja onih koji su vidjeli fenomen. Nakon svega, opet nije bilo moguće ustanoviti visinu na kojoj se nalazio objekat. Zbog toga su zaključci malo nejasni: "Zbog nedostatka određenih informacija, (prisutnost više letjelica) podržana je hipoteza refleksije, koja je bila vidljiva samo u datom smjeru." Zbog magle i vremena može se sugerisati "da se radi o fenomenu refrakcije koji se dešava između aviona u zraku i gotovo vertikalne pozicije sunca."

NLO dokumenti istrage - Španija

Vojni dokumenti stavljaju Baix Camp aerodrom u glavnom gradu na samo raskrižje, mjesto na kojem se dešavaju potencijalna viđenja NLO-ova. Sličan događaj se desio i dvije godine prije, 11. septembra, 1967. godine. Britanski avioni koji su se vraćali za Englesku su izvijestili o viđenju sjeverno od Reusa, oko 17:35 h. Pismom koje je napisano na engleskom jeziku i poslano za London tražile su se informacije o viđenju objekta koji je viđen od strane posade Air Ferry DC-6 koji je letio na visini od 16.000 stopa. Izvještaj nije sadržavao detalje. "Priroda takvih objekata još nije utvrđena," stoji u izvještaju. Isključena je mogućnost da se radilo i vremenskom balonu ili vještačkom satelitu.

U trećem dokumentu, viđenje se desilo u Tarragoni 12. decembra, 1979. godine od strane pilota privatnog aviona na letu iz Barcelone za Zaragozu tokom "vedre i mračne noći, bez vidljivog mjeseca."

U izvještaju se spominje "vrlo svjetla bijela svjetlost, navodno nepomična" kako je viđenja "iznad Tarragone ili obale." Jačina svjetlosti se smanjivala dok nije postala veličine "pribadače", a nešto poslije je postigla i svoju originalnu osvijetljenost, što je prestravilo posadu. "Svjetlost se kretala bez ikakvog pravilnog bočnog i vertikalnog kretanja, prilikom čega je dolazilo i do fluktuacija u intenzitetu svjetlosti." Objekat je nestao nakon grada Lleida.

Baza Reus se spominje i u četvrtom događaju, iako se viđenje desilo iznad Balearskih ostrva. 14. februara, 1979. godine, let AF-530 koji je uzletio sa aerodroma Palma de Mallorca prijavio je "kako je ukrstio putanju sa meteoritom" nakon čega je postavljen smjer za aerodrom Baix Camp. Postoji i snimak razgovora između posade aviona sa aerodromom u Mallorci, gdje se može čuti kako posada priznaje da je "vidjela meteorit koji je proletio ispred aviona. Vidjeli smo vrlo svijetlu sferu."

Izvor priče: PLANETA UFO and Diari de Tarragona. [Prevod (c) S. Corrales]