Snimljeno rušenje NLO-a iznad Izraela 1996. godine

Kratak pregled:
Ukoliko se dokaže da je ovaj slučaj rušenja NLO-a istinit, uistinu radilo bi se o izuzetno važnom i jedinstvenom izvještaju.  Spasso Maximovitch je ugledao objekat na nebu koji nije nikako mogao objasniti. Ovo viđenje se desilo u Rosh Haayinu u Izraelu 28. septembra, 1995. godine. Spasso je video kamerom zabilježio srebreni, objekat koji je sjajio. Objekat se preobrazio u nekoliko objekata dok je gledao pokrivajući veliki dio neba.

Neobično viđenje:
Poslije incidenta, Maximovitch postaje žarki promatrač neba. Njegovo strpljenje mu na kraju uspijeva da priušti još jedno klasično iskustvo, 24. juna, 1996. godine ugledao je objekat vrlo sličan objektu kojeg je vidio godinu dana ranije i započinje da snima nepoznati objekat. Uskoro, drugi objekat se pojavljuje zapadno od prvog nepoznatog objekta koji se kretao pravo prema njemu. Za nekoliko sekundi drugi objekat udara u prvi objekat, što dovodi do eksplozije.

Snimak Maximovitcha:
Maximovitch svoj snimak daje novinaru Davidu Ronenu, koji je napisao članak u sedmičnom NLO magazinu. Na kraju kopija dospijeva do Barryja Chamisha, koji je najvećim dijelom i zaslužan za činjenicu da je ovaj slučaj postao poznat. Ronen je radio za novine Maariv i prouzrokovao je probleme vezane za autorska prava što ga je spriječilo da dobije mnoge njegove filmove i dokumente.

Neprocjenjiva pomoć:
Dvije Maximovitcheve snimke su poslane na detaljni pregled u "Union Skyline Pictures" u London. Snimci su trebali biti uključeni u neke NLO dokumentarce. Chamish je bio mišljenja da će snimak o sudaru u zraku se pokazati kao neprocjenjiva pomoć u dokazivanju postojanja NLO-ova širim narodnim masama. Nažalost posljednja saznanja o Maximovitchu su postala misterija i nikada nije pronađen da bi se dobila odobrenja da se njegov film upotrijebi u produkciji.

Jeff Sainio dobiva snimak:
Vrlo respektivan analitičar i stručnjak za video i foto analizu dobiva kopiju snimka na kojem je vidljiva eksplozija. Njegovi zaključci su dostupni svima koji su zainteresovani i mogu se naći na internetu. U jednoj riječi, film je okarakterisan kao "legitiman". Glavni dio izvještaj je naveden ispod.

Analiza snimka:
"Kada se dva objekta navodno sudaraju i eksplodiraju, prividna veličina svjetla se uvećava za faktor od oko 2,5; kako se čini ovo nije posljedica dužeg izlaganja (overexposure), nego je prava veličina objekta. Posljednja dva frejma videa nisu suviše izloženi, nego su difuzirani; obzirom da se ne radi o prevelikom izlaganju, ovo ukazuje na to da je prikazana stvarna veličina eksplozije. Pravo uvećanje veličine svijetlog dijela je mnogo veće od faktora 2,5."

Analiza se nastavila:
"U snimku eksplozija se kretala nadole; ovo je vjerovatno posljedica pomjeranja kamere uznemirenog snimatelja; kula koja se koristila kao referentna tačka je suviše "razmazana" da bi se ovo moglo zaključiti. Eksplozija nije izvedena kao posljedica bilo kakve konvencionalne metode sa kojom sam upoznat; jer konvencionalne, velike eksplozije zahtijevaju vrijeme mnogo veće od 1/4 sekunde da bi nestale i obično uzrokuju goreće ostatke koji nastaju kao posljedica eksplozije. Nijedna karakteristika nije viđena ovdje".

Vjerodostojan slučaj:
Sa svjedočenjem Maximovitcha imamo slučaj kada imamo samo jednog svjedoka, ali video se može iskoristiti kao drugi svjedok, kreirajući neizbrisivi trag onoga što se desilo na nebu iznad Izraela 1996. godine.

Zaključak:
Ekspertni zaključci analize Jeff Sainioa čine ovaj slučaj NLO rušenja izuzetno važnim i vjerovatnim. Prava je šteta što ne možemo vidjeti video, sve što imamo u ovom trenutku jeste nekoliko snimljenih frejmova.