Signali ukazuju na planet u naseljivoj zoni udaljen 22 svjetlosne g.

Egzoplanet Gliese 581Ilustracija: Egzoplanet Gliese 581d

Astronomi su uvjereni kako misteriozni signali - za koje se prethodno mislilo da dolaze od zvijezda - zapravo dolaze sa planete slične Zemlji.

Planet Gliese 581d ima uvjete koji su potrebni da se podrži život i vrlo je vjerovatno da se radi o kamenitom svijetu, duplo većem od Zemlje.

Signali sa planete su prvobitno otkriveni 2010. godine, ali su prošle godine odbačeni kao da se radi o "smetnjama" koje dolaze sa udaljenih zvijezda.

Dva planeta koja su potencijalno naseljiva su bila odbačena u studiji koja je objavljena u žurnalu Nauke - 581d i 581g, koji su otkriveni u različitim vremenskim intervalima dok su orbitirali oko svoje zvijezde.

Ali nova studija koja je objavljena u istom žurnalu ispravlja i kritikuje prethodnu studiju kao "neprimjerenu" i da "promoviše neadekvatne alate." Obradom 'pogrešnih' podataka koje je odbacio Univerzitet Pensilvanije, tim sa QMUL Univerziteta i Univerziteta Hertfordshire je dokazao da mala izmjena tehnike donosi promjenu.

Prethodne metode su mogle samo da otkriju veća nebeska tijela, gdje proračuni nisu bili toliko teški i manje pogreške nisu primjećivane, zbog vrlo očiglednog efekta kojeg planete imaju na svjetlost koja dolazi sa zvijezde, stoji u izvještaju dr. Guillem Anglada-Escudé, koji je autor studije.

"Postojanje ili ne planete Gliese 581d je značajno jer je to jedan od prvih planeta koji je otkriven u 'zlatokosoj' zoni oko zvijezde i to je testni slučaj za Doppler tehniku," naveo je autor za metod koji je korišten da se otkriju spektralne izmjene u talasnoj dužini svjetlosti koja dolazi sa zvijezde.

"Uvijek postoje rasprave među naučnicima o načinima na koje vršimo interpretaciju podataka, ali ja sam uvjeren da je Gliese 581d bio u orbiti oko Gliese 581 cijelo ovo vrijeme. Bez obzira na sve, njihove izjave su bile suviše snažne. Da su bili u pravu povodom pregleda podataka, onda nekoliko projekata baziranih na tlu koji traže planete bi mogao da bude znatno ispravljen, jer svi pokušavaju da otkriju manje planete. Moramo biti pažljiviji sa tvrdnjama ove vrste."

Kao dio savjeta u studiji, Anglada-Escudé i tim preporučuju reevaluaciju standardnih metoda za otkrivanje egzoplaneta.