Rušenje NLO-a u Kecksburgu 1965. godine

kecksburg-nlo-rusenje

Kratak pregled:
NLO rušenje o kojem se vrlo često raspravlja, skoro kao o rušenju u Roswellu, desilo se u Kecksburgu, Pensilvanija, 5. decembra, 1965. godine. Izvještaji očevidaca koji su podržani potvrdama sa radara o čudnom objektu koji se kretao preko Kanade, Michigena, Ohia i Pennsylvanije. Objekat je izgledao kao vatrena lopta očevicima, a opet je izgledalo kao da je objekat upravljan od strane inteligencije. Pennsylvanijska saga započinje izvješćem od Frances Kalp, koja je nazvala radio stanicu WHJB i izvijestila o viđenju u Greensburgu negdje oko 18:30 sati.

Zvijezda sa četiri kraka:
Kalp je izjavila da je vidjela objekat koji je naizgled izgledao kao da gori dok se rušio prema šumi koja nije daleko od njene kuće u okrugu Westmoreland. Ona i njena djeca su otišli do mjesta pada na udaljenost od pola milje od objekta. Tvrde da su vidjeli objekat koji je izgledao kao zvijezda sa četiri kraka. John Murphy, koji je radio na radiju WHJB, odmah je nazvao da obavijesti državnu policiju Pennsylvanije, koja zatim stupa u kontakt sa Kalpovom, i određuju mjesto sastanka sa njom u Keksburgu.

Državna Policija pretražuje šumu:
Murphy je slijedio svoje reporterske instinkte do mjesta gdje je intervjuisao Kalpovu i njenu djecu. U međuvremenu, državna policija je pretraživala šumu da bi otkrili mjesto rušenja. Murphy je sa nestrpljenjem iščekivao izvještaj od policije kojim bi potvrdili pronalazak lokacije. Da li je to bio avion? Ili nešto drugo? Kada je policija stigla nakon potrage, ni Carl Metz ni Paul Shipco, koji su bili glavni u potrazi nisu htjeli otkriti niti jedan mali detalj o njihovoj potrazi.

Dolazak vojske:
Jedina informacija koju je državna policija Pennsylvanije pustila u javnost jeste da je pozvala vojsku SAD-a da preuzme slučaj i prepustila im cijeli slučaj. Razočaran, ali sad još više zainteresovan nego prije, Murphy naziva državnu policiju u Greensburgu i razgovara sa kapetanom Dussiom. Dussia mu tom prilikom govori da bi za "službenu" izjavu morao lično da dođe do njihove kancelarije. Ali dok je došao do njihove kancelarije, vojska je već bila prisutna.

"Službena" izjava:
Nema ništa u šumi: Ironično, nakon pronalaska nečega što je bilo daleko iznad ekspertiza ili sigurnosnog dopuštenja državne policije, pozivajući vojne snage, službena izjava je u potpunosti napravljena tako da se njom odbija da prizna da su bilo šta pronašli.
"Državna policija Pennsylvanije je detaljno pretražila šumu. Uvjereni smo da ništa, apsolutno ništa ne postoji u šumi".

Bilo je jasno da je Murphy bio zapanjen. Mogao je da osjeti prikrivanje. Ali, prikrivanje čega?

Vojska po drugi put kreće u šumu:
Murphy je nazvao njegovu stanicu sa novostima koje je dobio. A zatim je načuo jednog od državnih policajaca koji je bio u prvobitnoj potrazi da spominje "pulsirajuće plavo svjetlo". Znači u šumi je ipak bilo nešto. Vojska je zajedno sa oficirom Metzom otišla i sa drugim kamionom u šumu, iako ništa nije pronađeno, službeno. Prvobitno, Murphyju je bilo dopušteno da krene sa njima, ali pri dolasku do šume, vratili su ga.

Područje potpuno zatvoreno:
Bar je Murphy bio svjedok zatvaranja cijelog područja. Nikome nije bilo dopušteno da se približi mjestu rušenja. U vrlo kratkom vremenu, novosti o padu dolaze do televizijskih i novinskih medija. Područje se zatim brzo napunilo ljudima koji su htjeli da dobiju informacije o onome što se srušilo u Kecksburgškim šumama, te zašto vojska sve informacije isključivo zadržava za sebe.

Opis NLO-a od strane očevidaca:
Ubrzo je postalo očito da državna policija nije bila prva koja je kročila u šumu, prema NLO istraživaču Stanu Gordonu, nekoliko znatiželjnih lokalnih ljudi je otišli na mjesto pada prije policije i vojske. Opisali su objekat Gordonu; brončane boje, dužine oko 2,7 - 3,6 metara dužine sa zlatnim kolutom koji je bio oko donjeg dijela objekta. Činio se da je oblika šišarke.

"Neriješena misterija":
Zračne snage SAD-a, nakon što završavaju njihovu istragu, daju njihovu "službenu" verziju događaja. Tvrdili su da je meteor bio odgovoran za vatreni pad u šumama Kecksburga. Najvećim dijelom, činilo se da većina javnosti prihvata ovakvu verziju objašnjenja. Da li je bio ovo kraj Kecksburške misterije? Moglo bi ostati kao takvo da nije bilo televizijske serije "Neriješene misterije". Emitiranjem dijela Kecksburške misterije 1990. godine započinje potpuno nova istraga u vezi sa ovim slučajem.

Šta se desilo sa John Murphyjem?:
Čini se da je John Murphy, koji je mnogo bio zagrijan za nalaženjem istine o Kecksburškom rušenju, odustao suviše lako. A možda i nije. Nakon njegove smrti, njegova udovica je ispričala šokantnu priču. Kaže da je njen muž bio jedan od prvih na mjestu pada objekta, te da je slikao objekat. Ovu sliku mu je oduzela vojska i bilo mu je naređeno da ne otkriva ni jedan detalj onoga što je vidio taj dan. Ukoliko bi odlučio da pregazi upozorenje, pretrpio bi "ozbiljne posljedice".

Zanimljivo, projekat pod imenom "Blue Book" je sadržavao izvještaj o slučaju u Kecksburgu u kojem se potvrđuje da je postojala slika objekta iz šume, ali je nisu uključili u svom izvještaju, niti su raspravljali o njenom izvoru. Postoje još mnoga neodgovorena pitanja koja čekaju na odgovor o tom rušenju u šumama Kecksburga u Pennsylvaniji 1965. godine.