Rušenje NLO-a 1974. godine u Walesu

Kratak pregled:
U mjestu Llandrillo u Sjevernom Walesu, Velika Britanija, 23. januara 1974. godine desio se jedan potpuno uvjerljiv događaj koji je vezan za rušenje NLO-a. Mnogi stanovnici naselja čuli su izuzetno jaku buku. Mnogi su pretpostavili da se desila eksplozija, a da je moguće i da se avion srušio. Oni koji su izašli vani to hladno veće bili su začuđeni kada su vidjeli plava i narandžasta svjetla u blizini planine Cader Bronwen.

Izjave očevidaca:
Bilo je mnogo očevidaca koji su vidjeli šta se desilo. Štampa je odmah započela sa svojom istragom, intervjuišući sve one koji su bili blizu mjesta događaja sa "svjetlima" na planini. Prvi očevici koji su bili pronađeni rekli su ovo:
"Desila se ogromna eksplozija nekoliko minuta poslije 20:30. Od raznih svjedoka i ovo je rečeno, kako neki kažu, u trajanju od dva do tri minuta desilo se veliko podrhtavanje tla, kao da se radilo o zemljotresu srednje-razorne moći što je oborilo razne objekte sa polica".

Prostor zatvoren:
Prostor oko planine po mnogo čemu podsjeća na pad u Kecksburgu, Pennsylvanija 1965. godine. Lokalna policija je stigla prva na mjesto pada, a zatim dolaze i zračne snage. Prostor oko mjesta pada se potpuno zatvara, nikome nije dozvoljen ulaz. Operacije potrage i spašavanja trajale su nekoliko dana bez ikakvih obraćanja i prenošenja informacija zainteresovanim prolaznicima ili štampi.

Grupa ljudi:
Zaposlenik obližnjeg hotela u Balai je ispričao vrlo zanimljivu priču. Rekao je da se grupa ljudi prijavila u hotel i ostala tokom potrage u planinama. Priznali su da su uključeni u misiju, ali da ne mogu pričati o onome što su čuli ili vidjeli na mjestu pada. Drugo priznanje je došlo od strane medicinske sestre koja je živjela u Llanderfelu, takođe u blizini pada. Lokalna policija je zatražila pomoć medicinske sestre na mjestu rušenja. Rečeno joj je da je došlo do pada aviona.

Svjetleći NLO:
Nakon što je požurila na mjesto pada, a obzirom da nije mogla da nađe nekoga da joj pričuva kćerke tinejdžerke, povela je i njih sa sobom. Vozeći se cestom B4391, u 22:00, cesta je bila napuštena. Kako je došla do dna planinskog lanca, bila je šokirana onim što je vidjela ... svjetleći NLO. Ona i njene kćerke su kasnije prenijele svoju priču štampi. Rekle su da su vidjele NLO koji je bio skoro netaknut, bio je velikog i kružnog oblika a sjajio je narandžastom bojom.

Ispraćene sa mjesta pada:
Bile su udaljene svega nekoliko stotina metara od objekta i bile su sigurne u ono što su vidjele. Takođe su vidjele i lokalno osoblje hitne službe, policije i vojske u blizini objekta. Medicinskoj sestri je odmah naređeno da ode sa mjesta nesreće. Rekla je vlastima da joj je naređeno da dođe na mjesto nesreće, ali ipak je ubrzo ispraćaju sa mjesta rušenja.

Istraga zataškana:
U trajanju od nekoliko dana sve ceste koje su vodile prema mjestu pada su bile zatvorene za sve osim za osoblje kojem je dozvoljen pristup. Medicinskoj sestri su prenijeli lokalni čuvari stoke da im nije bilo dozvoljeno da se brinu o stoci za vrijeme trajanja operacije u planini. Mnogi stanovnici koji su živjeli u blizini ovog prostora gdje se desilo rušenje bili su uvjereni da vlada zataškava događaj i sve ono što su vidjeli. Još uvijek je sve misterija oko onoga što se desilo 23. januara, 1974. godine u blizini planina Berwyn u Walesu.