Roswell, pad NLO-a 1947. godine

NLO temelji:
Ukoliko neko spominje riječ NLO, negdje u toku razgovora sasvim sigurno će iskrsnuti i Roswell. Baš kao što se Hill Abduction (otmica vanzemaljaca) slučaj koristi da bi se osudili izvještaji o otmicama, Roswell predstavlja osnovu UFO-logije. Ovaj slučaj podupire ufologiju čak i za vrijeme najtežih perioda. Slučaj nikad nije završen, ne postoji kraj liste svjedoka a i rasprave se nastavljaju.

roswell-rusenje

Brza smrt:
U trenutku kada prvi izvještaj o padu vanzemaljske letjelice dospijeva u javnost, mnogi su bili mišljenja da je dugo očekivani dokaz o postojanju vanzemaljaca konačno stigao. Novost se proširila cijelim svijetom kada je vojska objavila da imaju leteći tanjir u njihovom posjedu. Ali nade ubrzo iščezavaju, kao druga vijest dolazi novost da se radi samo o balonu za mjerenje vremenskih uslova. Javnost se zgrozila pokušajem uvjeravanja da povjeruju da je istina sve što im je rečeno od strane službenika vlade. Ovo nevino pokoravanje neće upaliti i drugi put.

Uskrsnuće:

Veliko interesovanje javnosti za slučaj je i oživjelo ovaj slučaj. Poslije gotovo 30 godina zaborava, slučaj Roswell ponovo zauzima svoje vodeće mjesto 1976. godine. Od tada postaje sve popularniji kao i svi slučajevi proučavanja. Zahvaljujući UFOlogu Williamu Mooru i Stanton R. Friedmanu koji su proučavali zabilješke sa intervjua koji je sproveo Friedman. Intervju je bio sa Jesse Marcel Seniorom, obavještajnim oficirom u vojnoj zračnoj luci Roswell, i Lydiom Sleppy, koja je bila uposlenik radio stanice KOAT u vrijeme rušenja NLO-a u Roswellu.

Usamljeni čuvar:
Tokom prve sedmice Jula, 1947. godine čuvar ovaca William W. "Mac" Brazel je upravo bio na putu za Foster ranč, u blizini Corone. Brazel je bio nadzornik objekta i živio je u kući na farmi, iako su njegova supruga i djeca živjela u Tularosi, da bi imali kvalitetnije školovanje. Brazel će postati glavni akter slučaja Roswell, iako nikada nije tražio pažnju koja će biti usmjerena prema njemu.

Pronađeni ostaci:
Brazel, koji je bio tu noć kod kuće, slušao je jaku grmljavinu, koja nije neuobičajena za ovo područje, ali te noći je izgledalo gore nego inače. Pomislio je da je čuo eksploziju. Sledećeg jutra bio je napolju, provjeravao je stoku i popravljajući ogradu zbog bilo kakvih oštećenja. Sedmogodišnji dječak, komšija bio je s njim. Jašući preko polja dvojica konjanika su opazila veliko područje na kojem su se nalazili neki ostaci. Ostaci su bili mali dijelovi sjajnog, metalnog materijala. Ova vrsta materijala je bila strana Brazelu.

Marcel obaviješten o ostacima:

Brazel je skupio nešto nepoznatog materijala i pokazao je Georgu Wilcoxu iz kancelarije okružnog šerifa Chavesa. Isprva, Wilcox nije imao posebno mišljenje o materijalu, dok ga nije uzeo u ruke. Nije sličio ničemu što je prije vidio. Wilcox je bio zabrinut toliko da je nazvao vojnu zračnu bazu u Roswellu. Pričao je sa Majorom Jesse A. Marcelom i objasnio mu situaciju sa pronalaskom materijala na ranču Fosterovih. Marcel je napustio bazu i došao u Roswell da pogleda materijal.

Marcelovi zaključci:
Nakon intervjuiranja Brazela, Marcel je otišao na polje sa ostacima, u društvu je imao kontra-obavještajca oficira Sheridana Cavitta i Brazela. Marcel je svojim riječima opisao događaj:
"Kada smo stigli na mjesto rušenja, bilo je nevjerovatno vidjeti ogromno područje koje je zahvaćeno... prostiralo se na području veličine tri kvadratne milje dužine i poprilične širine. Definitivno se nije radilo o uređaju za mjerenje vremenskih uslova niti o uređaju za praćenje, a nije bila ni jedna vrsta aviona ili rakete."

Naslov u novinama "Leteći tanjir" pronađen:
Marcel je pregledao čudni materijal, čak je i nešto materijala odnio kući sa sobom. Obavijestio je dužnosnike zračne baze o onome što je vidio. Poručnik Blančard daje naredbu poručniku Walteru Hautu, da dadne izjavu medijima da zračne snage imaju u svom posjedu "srušeni tanjir". Haut je tvrdio da su ostaci tanjira poslani u 8. zračnu luku, pod vodstvom generala Rameya u Ft. Worthu, Teksas. U međuvremenu poznati natpis članka je pušten:

roswellske-novine

"RAAF je zarobila leteći tanjir na ranču u regiji Roswella"

Ali šokantna izjava je ubrzo povučena i leteći tanjir je postao balon za mjerenje vremenskih uslova.

Vojne akcije:
Ubrzo, glasine su kružile bazom, a vijesti su procurile i do Roswella o tijelima mrtvih vanzemaljaca. Usprkos činjenici da je vojska zaštitila mjesto pada i navodno uklonila sve dijelove ostataka, ne postoji 100% mirna poslušnost za neki slučaj koji je ovako dramatičan. Svaka razumna osoba će se pitati zašto takva količina zaštite oko mjesta pada ako se samo radilo o balonu za mjerenje vremenskih uslova. Fotografije sa prve stranice na kojima je prikazan balon za mjerenje vremenskih uslova su raspravljane i odbačene nakon Marcelove tvrdnje da materijal koji je on donio u bazu nije uopšte ni sličan prikazanom.

Priča koja nikako da umre:
Iako se teorije o Roswellu sastoje od mnogih konfliktnih pojedinosti, neke činjenice su čiste. Nešto važno se srušilo blizu Corone, a što je bilo dovoljno važno da su očevicima čak prijetili da ne smiju reći šta su vidjeli. Ima mnogo svjedoka koji tvrde da su vidjeli tijela vanzemaljaca. Postoji i mnogo dokaza koji pokazuju da je urađena i obdukcija na bar jednom tijelu vanzemaljaca a moguće i na više tijela.

Bezbroj puta, zračne snage su tvrdile da nema ništa čudno u rušenju, ali previše puta svjedoci su priznali šta su lično vidjeli na mjestu pada NLO-a, mrtva tijela vanzemaljaca i vojno zataškavanje.