Pronađena zvijezda koja ima tri planeta u naseljivoj zoni - Gliese

Sistem Gliese sa tri planete u naseljivoj zoniOko 'obližnje' zvijezde Gliese 667C orbitira najmanje šest planeta od kojih su tri na udaljenosti na kojoj bi bilo moguće postojanje vode na njima, što bi bio, vjeruje se, preduslov za postojanje života, objavili su naučnici.

'To je prvi puta da su u toj zoni u istom sistemu uočena tri takva planeta', rekao je u izjavi astronom Paul Butler s washingtonskog instituta Carnegie.

Naučnici su rekli da otkriće tri planeta u nastanjivoj zoni zvijezde povećava izglede za nalaženje svjetova poput Zemlje na kojim bi postojali odgovarajući uslovi za razvoj života.

'Umjesto gledanja u deset zvijezda kako bi našli jedan naseljiv planet, sada imamo izglede gledati samo jednu zvijezdu i naći nekoliko njih', rekao je astronom Rory Barnes sa sveučilišta Washington.

Dodatna posmatranja zvijezde Gliese 667C i ponovna analiza postojećih podataka pokazali su da ona ima najmanje šest a moguće i sedam planeta.

Zvijezda Gliese 667C je razmjerno blizu Zemlje, samo 22 svjetlosne godine, odnosno na udaljenosti od 207 bilijuna kilometara. Zvijezda je otprilike veličine trećine Sunca i najbljeđa je u sistemu koji ima tri zvijezde.

Pored tri dobro smještene 'super-Zemlje' moguće je da još dva planeta orbitiraju na rubu naseljivog pojasa te da su pogodni za život. Istraživanje će biti objavljeno ovoga tjedna u časopisu 'Astronomy & Astrophysics'.