Postojanje vode u atmosferi potencijalno naseljive super-Zemlje

Po prvi put astronomi su uspjeli da provire u atmosferu egzoplanete - planeta koji se nalazi izvan našeg solarnog sistema - a u njegovoj atmosferi pronašli su vodenu paru, dok bi temperatura mogla da podržava i život, stoji u novoj studiji.

Egzoplanet, koji ima oznaku K2-18b ima masu osam puta veću od Zemlje i poznat je pod nazivom super-Zemlja ili egzoplanet čiji je iznos mase između mase Zemlje i Neptuna. Kruži oko zvijezde patuljka udaljene 110 svjetlosnih godina od Zemlje u sazviježđu lava. Ovaj planet je otkriven još 2015. godine od strane Kepler letjelice.

K2-18b egzoplanetUmjetnički prikaz planete K2-18 b

Tim istraživača je koristio podatke koje je prikupio Hubble svemirski teleskop u periodu od 2016. i 2017. godine posmatrajući svjetlost koja se emituje kroz atmosferu egzoplanete. Istraživači su naveli kako se jasno vidi vodena para u atmosferi nakon što su provukli podatke kroz algoritme. Takođe su otkrili i potpise vodika i helija u atmosferi, dva najčešća elementa u svemiru.

Otkriće vodene pare u atmosferi je izuzetno interesantno za istraživače, jer se ovaj planet nalazi u naseljivoj zoni oko svoje zvijezde, a koja podrazumijeva odgovarajuću temperaturu i vodu u tekućem stanju, a što bi potencijalno podržavalo život onakvim kakvim ga poznajemo.

Ovo istraživanje su naučnici objavili i žurnalu Nature Astronomy u srijedu.

"Otkriće vode na potencijalno naseljivom planetu je izuzetno," navela je Angelos Tsiaras, autorica studije sa Londonskog Univerziteta za egzohemiju podataka u svemiru.

"Planeta K2-18b nije Zemlja 2.0 jer je mnogo teža i ima znatno drugačiji sastav atmosfere.  Međutim, ovo nas dovodi bliže odgovoru da li je Zemlja jedinstvena."

Prema proračunima temperature na ovom planetu bi mogle da budu približno iste kao i na Zemlji. Obzirom da je ovaj planet bliže svojoj zvijezdi nego je Zemlja, jer su patuljak zvijezde manje i hladnije od našeg Sunca, time je i količina radijacije koju prima planet od svoje zvijezda dosta veća.

"Ako uzmemo u obzir veliki broj super-Zvijezda koje očekujemo da otkrijemo u narednom desetljeću, vrlo je moguće da je ovo samo prvi potencijalno otkriće naseljive planete," naveo je Ingo Waldmann, ko-autor studije sa istog univerziteta.

Hubble teleskop samo može detektovati obrise vode, ali sljedeći teleskopi kao što su James Webb i teleskop Europske svemirske agencije ARIEL moći će u velike detalje da posmatraju atmosfere egzoplaneta sa daleko naprednijim instrumentima.

Glavna naučnica za ARIEL teleskop Govanna Tinetti navodi "kako ovo predstavlja jedno od najzanimljivijih otkrića kada su u pitanju buduće misije."