Otkrivena bakterija koja se hrani čistom energijom - elektroni

Za razliku od drugih životnih formi na Zemlji, ove nevjerovatne bakterije koriste čistu energiju - one se hrane i udišu elektrone - i nalaze se svuda.

Električne bakterijeElektrične bakterije se spajaju da bi se formirala žica.

Mikrobiolozi iz Kalifornije su otkrili bakteriju koja preživljava hraneći se elektronima, što dovodi do jednog potpuno novog metoda postojanja i svjesnosti, što postavlja razna pitanja o mogućnostima vanzemaljskog života.

'Električne bakterije' - kako su nazvane od strane tima koji ih je otkrio - uzimaju energiju iz stijena i metala direktno se hraneći njihovim elektronima. Vlakna u obliku dlake koja proizvodi bakterija, služe da prenose elektrone između ćelija i njihovog okruženja.

Biolozi sa Univerziteta Južne Kalifornije (USC) naveli su da ovo otkriće povezuje deset različitih vrsta bakterija koje se takođe hrane elektricitetom - iako ni jedna nije baš ista.

"Ovo je ogromno otkriće. Ovo znači da postoji cijeli jedan dio mikrobiološkog svijeta o kojem ne znamo ništa," rekao je za New Scientist Kenneth Nealson sa USC-a.

Neke od bakterija imaju mogućnost da proizvode 'bio-kablove' - vrsta mikrobiološke kolekcije žica koja ima sposobnost da provodi elektricitet slično kao bakar - koji je poznat po velikoj vodljivosti.

Takve 'nanožice' su otkrivene u jednoj odvojenoj studiji koju su sproveli istraživači sa Aarhus Univerziteta u Danskoj. Njihova prisutnost je otvorila mogućnost da jednog dana se koriste za izgradnju potpovršinskih mreža koje bi mogli koristiti ljudi.

"Desetine hiljada bakterija može se spojiti da bi se napravio kabel koji bi mogao da prenosi elektrone preko nekoliko centimetara," stoji u videu.

Nealson i njegov tim su otkrili ove bakterije uzimajući talog iz okeana, stavljajući elektrode u njega u laboratoriji. Kada bi se veća voltaža spojila u vodu, bakterije bi počele da proždiru elektrone iz iste.

Kada bi se niža voltaža spojila u vodu bakterije bi odašiljale elektrone, stvarajući struju. Naučnici su pažljivo isključili sve druge mogućnosti izvora hranjenja bakterije. Nealson je usporedio njihovu metodu preživljavanja sa pokušajem čovjeka da se prehrani tako da svoj prst gurne u utičnicu umjesto da se hrani.

NASA je takođe pokazala veliki interes za "biosfere tamne energije" - mikroorganizmi koji se nalaze na samom morskom dnu - jer preživljavaju sa tako malo energije da njihov način preživljavanja može se teoretski upotrijebiti kod drugih bića koja žive u drugim predjelima našeg solarnog sistema.

"Ukoliko se ništa neće hraniti njima ili ih uništiti, onda teorijski, mogli bi da održimo taj organizam zauvijek," naveo je Yuri Gorby sa Politehničkog Instituta u Troyi, New York.