Otkriven plankton koji živi u svemiru, Međunarodna svemirska stanica

Pronađeni su tragovi planktona i drugih mikroorganizama koji žive na vanjskom dijelu Međunarodne svemirske stanice, stoji u saopštenju Ruskih svemirskih zvaničnika. Tvrde kako plankton nije odnesen u svemir prilikom lansiranja - nego se misli da su izbačeni raznošenjem zračnih struja na Zemlji.

Plankton

Zapanjujuće je to da maleni organizmi mogu da prežive u svemirskom vakuumu uprkos ledenim temperaturama, nedostatku kisika i kosmičkoj radijaciji.

Do ovog otkrića se došlo tokom redovne šetnje svemirom od strane Ruskog kosmonauta Oleka Artemyeva i Alexandra Skvortsova, koji su u tom trenutku izbacivali nanosatelite u svemir.

Koristili su maramice da bi polirali površine prozora - koji se nazivaju osvjetljivači - na Ruskom dijelu svemirske stanice, a poslije su otkrili prisustvo planktona i drugih mikroorganizama koristeći 'visokopreciznu opremu'.

'Rezultati eksperimenta su potpuno jedinstveni,' naveo je Vladimir Solovyev, vođa Ruske orbitalne misije.

'Pronašli smo tragove planktona i mikroskopske čestice na površini osvjetljivača. Ovo bi trebalo da se izučava dalje.'

Plankton nije prisutan u Baikonuru, Kazahstan, odakle su Ruski moduli stanice lansirani.

Solovyev nije potpuno siguran 'kako su ove mikroskopske čestice mogle da se pojave na površini svemirske stanice,' navela je Ruska novinska agencija Itar-Tass.

Ali misli da bi mogli biti 'podignuti' do stanice na visinu od 420 km.

'Planktoni u ovoj fazi razvoja mogu se naći na površini okeana,' naveo je.

'Ovo nije tipično za Baikonur. Što znači da postoje neke zračne struje koje dosežu stanicu i tako dolaze u dodir sa njenom površinom.'

Očekuje se i da NASA da svoj komentar o ovome i navede značaj za američki dio Međunarodne svemirske stanice, kao i to da li su se slična otkrića desila i ranije.

POVEZANI SADRŽAJ:
Britanski naučnici tvrde da su pronašli vanzemaljski život

Prošle godine je došlo do nevjerovatnog otkrića naučnika sa Univerziteta Sheffield. Uvjereni su kako su otkrili malene organizme koji dolaze is svemira. Mikrobi su otkriveni pomoću istraživačkog balona na visini od 27 km.

Profesor Milton Wainwright je izjavio: "Ukoliko život dolazi iz svemira onda moramo potpuno izmijeniti naš pogled na biologiju i evoluciju." Novi udžbenici će morati biti ponovo pisani!