Oko zvijezde udaljene 14 svjetlosnih godina kruži 'super Zemlja'

Egzoplanet Volf 1061

Ugledni astronom Stiven Kejn sa Univerziteta u San Francisku objavio je u najnovijem izdanju časopisa "Astrophysical Journal" rezultate istraživanja solarnog sistema oko zvijezde Volf 1061.

Kejn, jedan od vodećih "lovaca na planete", svoju pažnju je usmjerio na zvijezdu udaljenu 14 svjetlosnih godina od Zemlje. Oko nje kruže tri planete, a njegovo istraživanje je pokazalo da se jedna od njih nalazi u nastanjivoj zoni.

"Planetarni sistem oko zvijezde Volf 1061 je važan jer se nalazi veoma blizu i pruža nam mogućnost da u budućnosti utvrdimo da li tamo postoji život", rekao je naučnik.

Jedna od tri planete, Volf 1061c, u potpunosti se nalazi u nastanjivoj zoni. Radi se o "super Zemlji", čiji je prečnik veći za 64 odsto od naše planete.

"Kada tražimo planete na kojima bi moglo da bude života, jedan od prvih uslova koji moraju da ispune je da se nalaze u nastanjivoj zoni. To znači da moraju da budu veoma slične Zemlji. Moraju da budu sjenovite i nalaze se na optimalnoj udaljenosti od svoje zvijezde. Ako su preblizu, nastanak i održanje života će zbog visokih temperatura biti nemoguć, kao na Veneri koja je vjerovatno nekada imala mora i okeane poput Zemlje, ali su oni isparili. Ako je predaleko, biće previše hladno i voda će biti smrznuta, kao na Marsu", rekao je Kejn.

Ali, naučnik ipak nije optimista kada je u pitanju život na planeti Volf 1061c.

"Planeta je vjerovatno slična Veneri, a loša vijest je da smo primijetili da su klimatske promjene na njoj veoma česte i burne. Znači da tamo vjerovatno vlada pravi haos, planeta se brzo zagrijava i hladi. Ali, biće nam potrebne dodatne informacije da bismo to znali sa sigurnošću, a u pronalaženju odgovora će nam biti od koristi svemirski teleskop Džejms Veb", dodao je Kejn.