Ogromni podzemni grad otkriven u Turskoj, star 5000 godina

Podzemni grad - Turska

Podzemni grad koji je otkriven u centralnoj provinciji Anadolije, nalazi se ispod utvrde Nevşehir i okolnog prostora. Ovo bi moglo da bude najveće arheološko otkriće u 2014. godini.

Grad je otkriven od strane Turske razvojne administracije za gradnju (TOKI), nakon projekta urbane transformacije. Negdje oko 1500 građevina je srušeno, a koje su se nalazile oko utvrde Nevşehir. Podzemni grad je otkriven kada je započelo pomjeranje tla da bi započela gradnja novih građevina.

“Radi se o nepoznatom podzemnom gradu. Prolazi i tuneli koji se spominju iznose i po sedam kilometara. Zaustavili smo gradnju koju smo bili planirali na ovom području nakon što smo otkrili podzemni grad,” naveo je Turan za Aljazeera.com.

Pretpostavka je da se radi o gradu starosti od 5000 godina i nalazi se oko Nevşehir utvrde. Prolazi za bijeg i skrivene kapele su otkrivene unutar podzemnog grada.

Novo otkriveni podzemni grad će biti jedan od najvećih među otkrivenim podzemnim gradovima u Nevşehir provinciji koji su otkriveni do sada, a mogao bi da bude i najveći podzemni grad na svijetu.