Nova studija otkriva broj vanzemaljskih civilizacija u milijardama

Svemir - planete

"Znamo da uglavnom svaka zvijezda na nebu ima barem jedan planet," navodi astronom Adam Frank.

Pretpostavka da mi zemljani nismo sami u svemiru je dobila na kredibilitetu zahvaljujući novoj studiji koja se poklapa sa nedavnim otkrićima planeta od strane NASA-e. Rad koji je objavljen u žurnalu Astrobiologija sugeriše da više planeta u galaksiji Mliječni put ima napredne civilizacije nego smo mislili.

Autori studije Adam Frank i Woodruff Sullivan su posmatrali nedavna otkrića potencijalno naseljivih egzoplaneta i uzeli su u obzir i mogućnost da li je sofisticirana civilizacija postojala na njima u prošlosti ili u sadašnjosti.

"Ono što smo mi pokazali je 'temelj' mogućnosti da se formira civilizacija na nekom slučajno odabranom planetu," napisao je u email-u profesor Frank sa Univerziteta Rochester za Huffington Post. "Ukoliko smo mi jedina civilizacija u kosmičkoj historiji, onda je ono što smo mi proračunali stvarna vjerovatnoća koju je priroda postavila. Međutim, ukoliko je stvarna vjerovatnoća viša od temelja kojeg smo postavili, onda su civilizacije nastajale i prije."

Frank navodi kako je broj potencijalnih planeta koje kruže oko svoje zvijezde unutar naseljive udaljenosti zapanjujući.

"Čak i ukoliko ste prilično pesimistični i mislite da bi trebalo da pretražite 100 milijardi planeta (unutar naseljivih zona) prije nego pronađete jedan gdje je došlo do razvoja civilizacije, onda je uprkos tome postojalo milijardu civilizacija kroz kosmičku historiju!", napisao je Frank. "Kada razmišljam o tome, moj mozak se izgubi - čak i ako se radi o vjerovatnoći od jedan na prema 100 milijardi, svemir ih je iznjedrio toliko da smo pretrpani historijama pored naše vlastite."

Drejkova jednadžba izračunava broj naprednih vanzemaljskih civilizacija koje postoje u galaksiji Mliječni put, dok jednadžba Franka i Sullivana proširuje to pitanje kako bi izračunala broj naprednih civilizacija koje su postale/postojale u našoj galaksiji kroz cjelokupnu historiju svemira.

Drejkova jednadžba 2.0

U svom radu Frank i Sullivan su napisali:
"Nedavna otkrića o egzoplanetima daju nam snažne argumente za svaki termin iz jednadžbe Drejka. Postavili smo čvrste niske granice mogućih vrsta koje su mogle da nastanu u bilo koje vrijeme kroz historiju vidljivog svemira."

Dva naučnika su svoj rad oslovili kao "učestalost tehnoloških vrsta."

"Svemir je stariji od 13 milijardi godina," naveo je Sullivan. "To znači da ako je bilo 1000 civilizacija u našoj galaksiji, ukoliko ostanu živi onoliko dugo koliko smo i mi - negdje oko 10.000 godina - onda su sve one vjerovatno već izumrle. I druge se neće razviti dugo nakon što mi nestanemo."

"Ukoliko želimo da pronađemo druge aktivne tehnološke civilizacije, onda one moraju da opstanu duže nego mi," naveo je Sullivan.

"Deset hiljada godina od danas, niko se neće sjećati ničega o našoj eri osim ove jedne činjenice koju smo otkrili: Živimo u kosmosu planeta."