Nova studija - čovječanstvo bi reagovalo pozitivno na vanzemaljce

Niz antena teleskopa Allen - SETI institut, korištenih za otkrivanje zbog čega dolazi do periodičnog zamračenja zvijezde Tabby Niz antena teleskopa Allen - SETI institut, korištenih za otkrivanje zbog čega dolazi do periodičnog zamračenja zvijezde Tabby

Vijesti o otkriću vanzemaljaca bi vrlo vjerovatno izazvale optimistične stavove.

Kako dolazi do brzog razvoja tehnologije, to nam omogućava da otkrivamo astronomska otkrića brže nego ikada ranije. Mnogi su danas uvjereni da je samo pitanje vremena kada ćemo naletjeti na vanzemaljski život i uspjeti da dokažemo da nismo sami u svemiru. Recimo da se to uistinu dogodi. Otkrijemo li, ili nam se predstave vanzemaljci, šta onda? Kako će javnost reagovati? Hoće li se aktivirati naši odbrambeni instinkti ili će prevladati naša znatiželja? Nova istraživanja ukazuju kako bi došlo do vrlo pozitivne reakcije od strane većine ljudske populacije.

"Ukoliko bi se susreli licem u lice sa životom koji je stigao izvan Zemlje, bili bi poprilično optimistični u tome," naveo je Michael Varnum, profesor asistent na Univerzitetu Arizona. "Do sada je bilo mnogo spekulacija o tome kako bi mogli da reagujemo na ovu vrstu vijesti, ali sve do sad uglavnom nije bilo sistematičnog empirijskog istraživanja."

Varnum i tim istraživača odlučili su da ovu prazninu popune provođenjem tri studije o emocionalnoj reakciji na objavu postojanja vanzemaljskog života. Rezultati su objavljeni na godišnjem sastanku Američke asocijacije za naprednu nauku u Austinu, Teksas 16. februara.

Prva studija se koristila softverom za analizu tekstova raznih novinskih članaka koji su govorili o potencijalnom otkriću života izvan Zemlje. Softver je radio procjene osjećanja, emocija i drugih psiholoških reakcija dobivenih na osnovu članaka o sljedećim otkrićima: mogućih fosiliziranih ostataka mikroba iz 1996. godine, prekidi svjetlosti sa zvijezde Tabby (za koju se misli da se radi o nekoj vrsti vještačke strukture) iz 2015. godine, i planeti koji su slični Zemlji (egzoplaneti) koji se nalaze u naseljivoj zoni iz 2017. godine. Studija koja je sprovedena potvrđuje kako je jezik (vjerovatno se misli na komentare) korišten na ovim člancima nevjerovatno pozitivan.

U drugoj studiji istraživači su upitali 500 sudionika da napišu šta oni misle, kao i to kako bi ostatak svijeta reagovao na slučaj da se potvrdi vanzemaljski život pronalaskom mikroba. Studija je potvrdila da su emocije koje su korištene da se objasne hipotetičke vlastite reakcije i reakcije cijeloga svijeta bile znatno pozitivnije u odnosu na negativne.

Treća studija je imala za cilj da ispita 500 dodatnih sudionika i da ih podijeli u dvije grupe. Svaka grupa je zamoljena da napiše svoju reakciju na članak koji je objavio New York Times o prethodnim naučnim otkrićima. Jednoj grupi je pokazan članak o sintetičkom čovjeku koji je navodno napravljen u laboratoriji, a drugoj grupi je prikazan članak o meteoritu sa Marsa koji sadrži drevne mikrobe. Emocionalne reakcije na oba članka su bile znatno pozitivnije nego negativne, posebno u slučaju otkrića mikroba.

"Zaključak bi bio, ukoliko otkrijemo da nismo sami, ove vijesti bi bile izuzetno dobro prihvaćene," naveo je Varnum.