Naučnici otkrili desetine misterioznih signala iz udaljene galaksije

SETI - antena

Naučnici koji promatraju svemir u potrazi za vanzemaljskim životom navode da su koristeći umjetnu inteligenciju otkrili 72 signala iz udaljene galaksije.

Istraživači sa SETI instituta analizirali su 400 TB radio podataka koji su stigli iz patuljaste galaksije udaljene tri milijarde svjetlosnih godina od Zemlje.

Pronašli su na desetine emitiranih visoko energetskih pulseva (fast radio bursts) koje nisu prije detektirali. Ovi pulsevi se nalaze među najmisterioznijim fenomenima u svemiru. Izuzetno su jaki - generišu dovoljno energije kao stotine milijuna zvijezda.

Prvi puta su otkriveni 2007. godine i njihovo tačno porijeklo i uzrok nisu poznati, a traju samo nekoliko milisekundi.

Naučnici su iskoristili umjetnu inteligenciju i tehnologiju mašinskog učenja kako bi ulovili neke od ovih signala u već postojećim podacima.

"Sama priroda objekata koji ih emituju nije nam poznata," naveli su u SETI-ju.

"Postoji mnogo teorija, uključujući i one koje navode da se radi o signalima tehnologije koju su razvili vanzemaljci."

Student koji radi na doktorskoj disertaciji Garry Zhang sa Univerziteta Berkeley razvio je algoritam mašinskog učenja koji je iskorišten da se pregleda 400 TB podataka.

"Gerry-jev rad je vrlo uzbudljiv jer nam pomaže da razumijemo dinamičko ponašanje ovih pulseva dosta detaljnije, ali isto tako što nam ukazuje da je mašinsko učenje otkrilo signale koje klasični algoritmi nisu," izjavio je dr. Andrew Siemion sa SETI instituta.

Ime koje su naučnici dali ovom izvoru novootkrivenih signala - koji se nalazi izvan galaksije Mliječni put je "repeater" FRB 121102.

Ova publikacija je prihvaćena i može se pročitati u Astrofizičkom Žurnalu.