Naučnici otkrili 234 neobična signala koje šalju vanzemaljci

Signali koje šalju vanzemaljci

Dvojica astronoma sa Univerziteta Laval u Kanadi vjeruju da su otkrili signale koji dolaze od vanzemaljaca. Nakon analize više od 2,5 milijuna zvijezda, pronašli su 234 zvijezde čije je ponašanje "iznimno sumnjivo".

Ermanno Borra i Eric Trottier tražili su signale koji se ponavljaju u pravilnim razmacima i pronašli ih na 234 zvijezde. Nakon što su istražili sve druge moguće uzroke, zaključili su kako su ili nemogući ili manje vjerojatni od umjetnog izvora.

Ono što je posebno zanimljivo je što su sve 234 ‘neobične’ zvijezde po svojem tipu vrlo nalik Suncu, iako su analizirali milijune zvijezda svih veličina i spektralnih tipova, što smatraju da je dodatni argument u prilog teze da su signali umjetnog porijekla. Pravilne varijacije u signalu bi se prvenstveno očekivale od najvećih, najsjajnijih zvijezda nego od malih zvijezda poput Sunca.

Čini se kako nove analize čudnih modulacija u malom skupu zvijezda ukazuju na to kako bi mogle dolaziti od vanzemaljske inteligencije koja nas želi upozoriti na svoje postojanje.

Budući da ne postoji očito objašnjenje za ono što se događa barem kako se čini, naučnici koji su provodili istraživanje su zaključili kako poruke dolaze od vanzemaljaca.

"Smatramo kako otkriveni signali imaju tačan oblik (vanzemaljske inteligencije) signala koji je predviđen u prethodnoj objavi i stoga je u skladu sa ovom hipotezom", pišu Ermanno Borra i Eric Trottier u novom istraživanju. "Činjenica kako su signali pronađeni na vrlo malom broju zvijezda unutar uskog spektra sa središtem u blizini spektralnog tipa sunca se također podudara sa SETI hipotezom", napisala su dva naučnika sa Univerziteta Laval u Quebecu.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Astronomical Society of the Pacific, pod naslovom 'Signali najvjerovatnije dolaze od vanzemaljske inteligencije'.
No, oni jasno tvrde kako su potrebna dodatna istraživanja da bi se potvrdila ili odbacila ta hipoteza. To mora biti učinjeno na način da se različitom opremom potraže isti signali, tako da se sva druga objašnjenja mogu odbaciti.

Iz inicijative Breakthrough Listen, koja je osnovana ove godine u potrazi za vanzemaljskim životom i koju su podržali ljudi poput Stephena Hawkinga i Marka Zuckerberga, su rekli kako je poruka obećavajuća. Takođe su dodali kako su potrebna dodatna istraživanja prije nego što se poruka bude mogla "nedvojbeno pripisati" vanzemaljcima.

"Jedan od 10.000 objekata sa neobičnim spektrom kojeg su vidjeli Borra i Trottier svakako zaslužuje dodatna istraživanja", poručili su iz tima u saopštenju. ”Međutim, izvanredne tvrdnje zahtijevaju izvanredne dokaze.”

"Prerano je da ove navodne signale nedvojbeno pripišemo aktivnostima vanzemaljskih civilizacija. Međunarodno dogovoreni protokoli za traženje dokaza o naprednom životu izvan Zemlje (SETI) zahtijevaju da potencijalni kandidati budu potvrđeni od strane nezavisnih grupa koje koriste vlastite teleskope, kao i da sva druga prirodna objašnjenja budu iscrpljena prije nego ponudimo vanzemaljske aktivnosti kao objašnjenje."

"Oprezna istraživanja se moraju provesti kako bi se utvrdile lažno pozitivne procjene, kako bi se isključila prirodna i instrumentalna objašnjenja, i što je najvažnije, kako bi se potvrdile detekcije pomoću dva ili više nezavisnih teleskopa."