Naseljiva zona zvijezde Teegarden krije 2 planeta slična Zemlji

Datum otkrića: 18.06.2019. godine
Izvor: Univerzitet Göttingen
Sažetak: Oko jedne od nama najbližih zvijezda otkrivene su dvije planete koje su nalik Zemlji od strane međunarodnog tima istraživača. Ova zvijezda se naziva Teegarden i nalazi se na udaljenosti od 12,5 svjetlosnih godina. Smatra se jednom od najmanjih zvijezda ikada otkrivenih.

Zvijezda Teegarden je crveni patuljak (relativno hladna i stara zvijezda) koja je otkrivena 2003. godine, a tako je blizu našeg solarnog sistema da su astronomi uspjeli da opaze njeno kretanje. Nalazi se u sazviježđu jarca, blizu mjesta da se vidi i nakupina Plejada koja se može vidjeti tokom zime sa sjeverne hemisfere. Zvijezda Teegarden se može samo vidjeti pomoću velikih teleskopa. Temperatura ove zvijezda dostiže samo 2 700 °C i deset puta je lakša u odnosu na sunce.

Ovaj tim istraživača sa univerziteta Göttingen u Njemačkoj navodi kako su otkrili dvije planete nalik zemlji koje kruže oko Teegarden zvijezde. Ovo su zaključci posmatranja zasnovanog na 3 godine istraživanja i posmatranja zvijezde. "Ova dva planeta vrlo su slična unutrašnjim planetima našeg solarnog sistema", objasnio je vodeći autor Mathias Zechmeister sa Instituta Astrofizike univerziteta Göttingen. "Planeti su samo malo teži od Zemlje i nalaze se u tzv. naseljivoj zoni, gdje postoji voda u tečnom obliku."

Astronomi vjeruju kako su ova dva planeta dio većeg sistema. "Navodno mnoge zvijezde su okružene sa nekoliko planeta", objasnio je profesor Stefan Dreizler. "Ovo je veliki uspjeh projekta Carmenes, koji je tačno dizajniran kako bi otkrio planete oko najlakših zvijezda", naveo je Ansgar Reiners.

Iako je veliki broj sličnih planeta otkriven putem "metode tranzicije" gdje planete moraju da prođu ispred zvijezde kako bi zatamnila, što je slučaj za mali broj planetarnih sistema. Ove planete nisu otkrivene pomoću takve tranzicije, nego je korištena drugačija tehnika.

Projekat Carmenes je specijalno dizajniran za potragu planeta korištenjem "radijalne brzine" metode koja otkriva oscilacije koje planete uzrokuju na zvijezdama dok kruže oko njih. Zapravo, istraživači su uspjeli da direktno izmjere težinu ova dva planeta.

"Ove planete se nalaze na odgovarajućem mjestu da stanovnici tih svjetova mogu da vide Zemlju dok prolazi ispred našeg Sunca", naveo je Reiners. Da li nas posmatraju?