NASA po prvi put uspjela da zabilježi kako nešto izlazi iz crne rupe

Crna rupa izbacuje objekat

Nije potrebno da imate veliko znanje u nauci da bi znali kako crne rupe uvlače stvari u sebe, a ne da ih izbacuju iz sebe. Međutim, NASA je upravo vidjela nešto izuzetno čudno na supermasivnoj crnoj rupi Markarian 335.

Dva teleskopa NASA-e, od kojih je jedan NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) su upravo čudom zabilježili "lansiranje" objekta iz korone crne rupe, koji se udaljio od supermasivne crne rupe. A zatim je masivni puls X-zraka izbačen. Šta se zapravo dogodilo? Naučnici pokušavaju da dadnu odgovor na to pitanje.

"Ovo je prvi put da smo uspjeli da povežemo lansiranje korone sa bakljom," izjavio je Dan Wilkins sa Univerziteta Saint Mary. "Ovo će nam pomoći da razumijemo kako supermasivne crne rupe napajaju neke od najsjajnijih objekata u svemiru."

Istraživač koji radi na NuSTAR-u, Fiona Harrison navodi kako je priroda energetskog izvora "misterija," ali je dodala kako je mogućnost da se zapravo zabilježi događaj dala neke tragove o veličini i strukturi crne rupe, sa još nekim novim podacima kako crne rupe funkcionišu. Srećom, ova crna rupa je 324 miliona svjetlosnih godina daleko. Tako da bez obzira kakve čudne stvari da radi, ne bi trebalo da utiču na naš dio svemira.

Crna rupa izbacuje objekat