NASA: Novi 'nemogući' pogon radi i mogao bi izmijeniti putovanje

Sve do jučer, svi u međunarodnoj naučnoj zajednici su se smijali na spomen ovoga pogona i njegovog pronalazača Rogera Saeyera. Pogon se naziva EmDrive i svi su rekli da je nemoguć, jer ide protiv zakona fizike. Ali, činjenica je da kvantni vakuum plazma pogon radi u laboratoriji i naučnici ne mogu objasniti zašto.

Sawyerov pogon je ekstremno lagan i jednostavan. Omogućava pogon tako što "odbija mikrotalase unutar zatvorenog kontejnera." Mikrotalasi se generišu koristeći elektricitet koji se proizvodi pomoću solarne energije. Nije potrebna nikakva vrsta potiskivača, što znači da ovaj pogon može raditi zauvijek, tj. dok ne dođe do hardverskog kvara. Ovo je ogroman napredak u svemirskom pogonu.

Novi pogon

Očigledno, svima je ideja zvučala smiješno. Teorijski, ova stvar ne bi uopšte trebala funkcionisati. Tako da su se ljudi smijali i smijali i ignorisali ga. Naravno, svi osim Kineskih naučnika. Kinezi su napravili jedan 2009. godine i radio je. Bili su u stanju da proizvedu 720 milinjutna, što je navodno dovoljno da bi se napravio pogon za satelite. I opet, niko nije vjerovao.

Sada, Američki naučnik Guido Fetta i tim NASA-inih Eagleworks radnika (tim za napredni pogon skunkworksa) koje vodi dr. Harold "Sonny" White iz Johnson svemirskog centra objavili su rad koji pokazuje da sličan pogon, koji radi na istom principu uistinu proizvodi pogon. Njihov model, međutim, proizvodi daleko manje potiska, samo 30 do 50 milinjutna. Ali radi, što je nevjerovatno. Nisu objasnili zašto i kako njihov pogon radi, ali radi:
Rezultati testova pokazuju da dizajn RF rezonantnog pogona, koji predstavlja jedinstveni električni uređaj, proizvodi silu koja nije pripisana ni jednom klasičnom elektromagnetnom fenomenu i stoga je ovo i potencijalno demonstrativna interakcija sa kvantno vakuumskom virtualnom plazmom.

Cijela ideja se zasniva na nečemu što ide protiv samoga principa očuvanja momenta i zato možda zvuči potpuno suludo. Ali činjenica da je radilo kod dva nezavisna tima ne može biti ignorisana. Tako barem laboratorijski testovi pokazuju. Možda, obje laboratorije griješe. Siguran sam da će i Evropljani i Rusi ovo testirati.

Ali činjenica je da smo došli do nečega potpuno novog, nečega što zvuči kao nešto iz naučne fantastike i vrlo je uzbuđujuće.

Povezani sadržaj: EmDrive pogon narušava zakone fizike - može dovesti do Warp pogona