Nanosenzori bi mogli da pomognu u potrazi za vanzemaljskim životom

Mehanički senzorMehanički senzor je u stanju da otkrije vrlo sićušne pokrete

Iako bi voljeli da smo u stanju da možemo da otkrijemo sive vanzemaljce koji posjeduju warp pogon, ukoliko budemo imali sreće sa otkrivanjem života, najvjerovatnije bit će riječ o jednostavnim životnim oblicima.

Metode koje se koriste za otkrivanje hemijskim putem kao što koriste sonde Curiosity ili Philae nisu precizne, opisuju se kao pogodak-i-promašaj -- zapravo nisu u stanju da daju odgovor da li je nešto živo ili ne. Naučnici u Francuskoj su razvili novi nanosenzor koji bi mogao da pomogne: jednostavna konzola sa laserskim senzorom pokreta koja je u stanju da primi oko 500 bakterija. Sve dok su žive, ćelije će izazvati vibracije na konzoli, koje laseri bilježe kao znakove života. Nakon što naučnici ubiju ćelije, signali prestaju.

Obzirom da je tehnologija mehanička, umjesto da je hemijska, tim vidi brojne zemaljske upotrebe, uključujući i testiranje lijekova. Konzola bi mogla biti obložena ćelijama raka, ukoliko je lijek učinkovit, pokreti će usporiti ili prestati. Ali istraživači su uvjereni da različiti senzori mogu biti korišteni tokom budućih svemirskih misija. Sonde traže život u obliku u kojem je nama poznat na Zemlji, ali bi život mogao da postoji i u drugim nepoznatim hemijskim formama. Npr., nanosenzori bi mogli da pomognu u potrazi života u hladnim jezerima metana na Titanu, sve dok je život u pokretu. Naučnici vjeruju kako bi sonde jednog dana mogle da nose razne konzole senzora sa sobom i spremaju se da ovu ideju prodaju NASA-i i ESA-i.