NAJVEĆE OTKRIĆE SVIH VREMENA: Dokazano da postoji bezbroj univerzuma

Paralelni svemiri

Dokazano! Mapa svemira koju su pomoću svemirske laboratorije „Plank“ napravili naučnici pokazala je anomalije koje mogu da znače samo jedno: naš univerzum je samo jedan od milijarde sličnih u multiverzumu.

Multiverzum - mapa pozadinske radijacije

Svemirska mapa

Ova mapa, na kojoj je prikazana kozmička mikrotalasna radijacija od prije 13,8 milijardi godina, prvi je i konačni dokaz pretpostavke o multiverzumu, o kojoj se ozbiljno priča već desetak godina.

Naime, otkriveno je da su u ranom univerzumu postojale anomalije u rasporedu kozmičke mikrotalasne radijacije, koje ne mogu biti objašnjene osim ukoliko se u priču ne uvedu drugi univerzumi i gravitacioni uticaj koji oni imaju na naš.

Na mapi koju je napravio teleskop na „Planku“ jasno se vidi da je koncentracija radijacije mnogo jača na južnoj polovini, dok na sredini postoji „mrtva tačka“, koja se ne uklapa u standardni model fizike sa jednim univerzumom.

Ove anomalije su, inače, 2005. godine predvidjeli Lora Mersini Houton, fizičarka sa Univerziteta Sjeverna Karolina, i Ričard Holmen, profesor na Univerzitetu Karnegi Melon.

 

Hipoteza

- Naša hipoteza je dokazana. Istraživanja pokazuju da van našeg postoji beskonačno mnogo drugih univerzuma. Ove anomalije, koje vidimo na mapi, rezultat su gravitacionog uticaja drugih univerzuma na naš dok se formirao poslije Velikog praska – kaže Lora Mersini Houton. Evropska svemirska agencija (ESA) izdala je dramatično saopštenje poslije ovog pronalaska:

„Zbog velike preciznosti mape koju je napravio ‚Plank‘, sada je moguće locirati izvjesne neobjašnjive osobine, koje izgleda zahtijevaju potpuno novu fiziku.“

- Ovakve ideje nekome mogu zvučati blesavo sad, ali tako je prije samo tri decenije zvučala i teorija o Velikom prasku. Ali onda smo dobili dokaze za nju – rekao je Malkolm Peri, profesor fizike na Kembridžu.