Mega struktura 'Dajsonova sfera' kruži oko zvijezde, tvrde astronomi

Tabijeva zvijezda - dajsonova sfera

Istraživači navode kako su otkrili 'bizarnu' zvijezdu koja bi mogla da posjeduje ogromnu strukturu u orbiti koju su izgradili vanzemaljci.

Zvijezda KIC 8462852 (Tabijeva zvijezda) se nalazi između dva sazviježđa Cygnus i Lyra, i udaljena je 1480 svjetlosnih godina od Zemlje. Kepler svemirski teleskop je ovu zvijezdu snimao i nadgledao više od četiri godine, sve od 2009. godine.

Istraživači navode kako ne mogu objasniti čudne fluktuacije u svjetlosti koje emituje - što navodi na zaključak kako bi mogla da ima ogromne velike vanzemaljske strukture ispred sebe.

Jason Wright, astronom sa Penn Univerziteta koji se specijalizirao za potpise koji bi mogli da označavaju vanzemaljske civilizacije naveo je za Atlantic "Izgledalo je kao nešto što bi mogli da očekujete od vanzemaljske civilizacije da to izgradi."

"Dajsonova sfera koju je izgradila napredna vanzemaljska civilizacija bi mogla da objasni ovaj pronalazak."

"Prolaz ispred zvijezde obično uzrokuje da se zvijezda zatamni za manje od 1%, ali ova misteriozna zvijezda ima ogromna nepoklapanja u osvjetljenju, čak do 22%, što jednostavno ne može biti objašnjeno planetom i kako se čini to se dešava pri svakom ciklusu. Svjetlosni uzorak se ne ponavlja više nigdje, na preko 150.000 zvijezda. Znamo sa sigurnošću da se nešto čudno tu dešava."

Wright je naveo zajedno sa koautorima da se ovaj neobični svjetlosni uzorak zvijezde podudara sa "rojem mega struktura", možda solarni kolektori, tehnologija koja je dizajnirana da lovi energiju od zvijezde.

Wright navodi i kako bi trebali da "budemo skeptični prema ovom pristupu." Ali u svakom slučaju se radi o čudnom astronomskom fenomenu, tako da bi moglo da postoji i jednako čudno objašnjenje.