Mars je nekad bio prekriven vodom - idealno mjesto za život

Vlažni Mars

Naučnici NASA-e otkrili su da je Mars nekad bio prekriven vodom, zbog čega je bio idealno mjesto koje je moglo da podrži život.

Istraživači su došli do otkrića da je planet nekad bio više prekriven vodom nego je Zemlja danas, tako što su otkrili količinu vode koja je od tada nestala u svemiru. Prije oko 4,3 milijarde godina polovica sjeverne hemisfere Marsa je bila prekrivena vodom, a okean je bio preko jedne milje dubok na nekim mjestima.

"Naša studija je donijela solidnu procjenu koliko je Mars nekad imao vode, tako što smo otkrili koliko je vode izgubio u svemir," izjavio je Geronimo Villanueva, naučnik u Goddard svemirskom centru NASA-e u Greenbeltu, Maryland i vodeći autor nove studije. "Pomoću ove studije, možemo bolje razumjeti historiju vode na Marsu."

Novi podaci mijenjaju ideju o Marsu kao negostoljubivom planetu pustinji koji nije u stanju da podrži život, kao što je danas. Nedostatak vode na planeti se već dugo vremena smatra razlogom zbog kojeg Mars nije naseljiv, ali je planet mogao da bude daleko više pogodniji dok je bio mlad.

Donedavno (nekih 10 godina unazad), naučnici su vjerovali kako Mars ima nešto vode, ali koja je došla sporadično i ne prekriva cijelu površinu planeta. Međutim, naučnici su otkrili da je mnogo više vode izgubljeno sa Marsa nego što se mislilo, što je promijenilo ideju o tome kakav bi mogao da bude.

"Sa gubitkom tolike količine vode, vrlo je moguće da je dugo vremena planet bio vlažniji nego se mislilo prije, što navodi na činjenicu da je mogao biti naseljiv dugo vremena," izjavio je Michael Mumma, viši naučnik Goddard centra i autor rada o ovom otkrića, koji je objavljen u Science-u.

Naučnici su uspjeli da procjene količinu vode koja je izgubljena koristeći opservacije pomoću vrlo velikog teleskopa koji se nalazi u Južnoj Evropskoj Opservatoriji. Tako su došli do saznanja koliko - takođe i o kojoj varijaciji vode se radi na Marsu, što su uspjeli da uporede sa količinom vode u meteoritu sa Marsa od prije 4,5 milijardi godina starosti.

Isto tako su mapirali količinu vode tokom vremena, što im je dozvolilo da procjene kako se mijenjala tokom godina i sezona.

Naučnici se nadaju da saznaju još više o klimi Marsa i okruženju zahvaljujući NASA-inom programu istraživanja Marsa. I NASA i ESA (Evropska svemirska agencija) imaju rovere koji će biti poslani na Mars u dolazećim godinama, koji će nositi nove instrumente da bi sproveli istrage na planeti.