Kina na pragu spuštanja prvog rovera ikada na 'tamnu' stranu Mjeseca

Udaljena strana MjesecaSlužbeno još nikome nije uspjelo da spusti rover na udaljenu stranu Mjeseca. Međutim, Kina je vrlo blizu. Kina je prošle sedmice lansirala letjelicu Queqiao - satelit koji će kružiti oko Mjeseca i prosljeđivati poruke sa Chang'e-4 rovera koji će uskoro biti lansiran.

Mjesec je perfektno usklađen sa Zemljom - Mjesecu treba isto vrijeme da izvrši jednu punu rotaciju oko svoje ose i jednu punu orbitu oko Zemlje. Što u prevodu znači da Mjesec uvijek ima jednu te istu stranu okrenutu prema nama, nikada nismo sa Zemlje vidjeli drugu stranu Mjeseca.

Udaljenu stranu Mjeseca smo vidjeli samo zahvaljujući sondama, orbiterima i Apollo misijama, ali jedini objekat kojeg su ljudi napravili, a koji je sletio na udaljenu stranu Mjeseca bio je Ranger 4, sonda koja je imala zadatak da pošalje fotografije udaljene strane prije nego se sudari sa površinom. Ali ona se pokvarila i nije vratila naučne podatke.

Samo po sebi ovo je značajno zbog tvrdnji da na udaljenoj strani Mjeseca postoji baza koja ne pripada ljudima i da mi nismo dobro došli tamo gore. Povezano:

Mjesec - vanzemaljska prisutnost i anomalije
Apollo trake snimile misterioznu 'muziku sa tamne strane Mjeseca'
Izuzetno velika vještačka struktura na Mjesecu - toranj / shard
Uslikan misteriozni oblik (NLO) tokom Apollo 15 šetnje po Mjesecu
Nepoznata letjelica uslikana dok nadgleda misiju Apolla na Mjesecu
Fotografije Luna-13 misije prikazuju čudne artefakte na Mjesecu
Jasno vidljiv NLO uslikan pored Mjeseca tokom Apollo 15 misije
Ingo Swann - Istraživanja Mjeseca pomoću REMOTE VIEWING-a

Jedna od velikih prepreka ukoliko rover sleti na Mjesec bit će kako poslati podatke, obzirom da će Mjesec biti između rovera i Zemlje i nećemo moći poslati podatke nazad do Zemlje. Rješenje će biti letjelica koju smo spomenuli - Quequiao.

Ime se može prevesti kao "Magpie Bridge", to je referenca na narodnu priču koja se naziva "The Cowherd and the Weaver Girl". Priča je o ljubavi koja je zabranjena, oboje su prognani na suprotne strane neba; međutim, jednom godišnje formira se most koji im omogućava da se susretnu.

Queqiao će predstavljati komunikacijski most sa Chang'e-4. Ova letjelica će se nalaziti na mjestu koje je poznato kao Lagrangeova tačka - tačka na kojoj gravitacijske sile dva velika tijela (u ovom slučaju Zemlje i Sunca) kreiraju usko područje sa stabilnom gravitacijom.

Lagrangeove tačkeLagrangeove tačke. (Anynobody/Wikimedia Commons)

Svaki par velikih tijela ima pet ovih tačaka. Queqiao će se nalaziti na L2, na direktnoj liniji ova dva tijela na udaljenosti od 65.000 km od Mjeseca, gdje će se kretati u skladu sa oba tijela.

Sa ove lokacije moći će se proslijediti radio signale koje pošalje Chang'e-4 nazad do Zemlje - kao i u suprotnom smjeru, tako da naučnici mogu upravljati roverom sa Zemlje.

Satelit Queaqiao neće samo prosljeđivati signale sa Chang'e-4. On nosi i radio antenu koja će biti postavljena na udaljenu stranu Mjeseca, radio antenu je dizajnirao Holandski institut za Radio Astronomiju (ASTRON).

Antena bi trebala da pomogne sa primljenim radio frekvencijama koje dolaze od samog Velikog praska - jedine frekvencije koje ne mogu doći do Zemlje.

"Radio astronomi proučavaju svemir korištenjem radio talasa, npr. svjetlost koja dolazi od zvijezda i planeta, a koja nije vidljiva golim okom. Možemo primiti gotovo svaki radio talas sa udaljenih tijela ovdje na Zemlji", pojasnio je Heino Falcke astrofizičar ASTRON-a.

"Nismo u stanju da registrujemo radio talase koji su ispod 30 MHz, odnosno one koji su blokirani našom atmosferom. Ove frekvencije su upravo one koje sadrže informacije o ranom svemiru, zbog čega i želimo da ih mjerimo."

Queqiao nosi sa sobom i dva mala mikrosatelita, a koji će kružiti oko Mjeseca nezavisno po elipsi, Longjiang 1 i Longjiang 2. Vršit će i radio promatranja a čiju telemetriju će amateri naučnici moći skinuti i vršiti vlastitu analizu.

Chang'e-4 će nositi neovisan teret: sjeme krompira i cvjetove Arabidopsisa, kao i larve svilenih crva. Čuvat će se u mini biosferi i promatrat će se da li mogu da rastu - možda čak i napreduju na Mjesecu.

Queqiao će zauzeti poziciju na lokaciji L2 nekad u Junu, a Chang'e-4 će biti lansiran u drugoj polovini ove godine.

Pitanje je šta će pronaći tamo...