Jupiterov mjesec Europa ima rasprostranjene gradivne blokove života

Jupiterov mjesec Europa - gradivni blokovi života

Jupiterovo mjesec Europa ima rasprostranjene gradivne blokove života

Nova studija sugeriše da bi gradivni blokovi života mogli da postoje u izobilju na Jupiterovom mjesecu Europa.

Život u nama poznatom obliku zahtjeva neki izvor energije da bi se održao metabolizam.

Naučnici na 44. godišnjici "Lunarne i planetarne naučne konferencije" u Woodlandsu, Teksas, su predložili mogućnost postojanja rasprostranjenog perklorata na Marsu. Potvrda ovog potencijalnog izvora energije sugeriše astrobiolozima da bi Mars mogao da bude naseljiv.

Slično ovom, nova studija sugeriše da je potencijalni izvor energije možda rasprostranjen preko Jupiterovog mjeseca Europa takođe.

Space.com objašnjava, "analiza infracrvenog spektra Europe otkriva da je hidrogen peroksid prisutan u velikim količinama na ledenom mjesecu Jupitera." Glavni naučnik, Kevin Hand iz NASA-inog Jet Propulsion laboratorija objašnjava, "Europa posjeduje vodu u tečnom stanju kao i druge elemente i zato vjerujemo da sastojci kao što je peroksid mogu da predstavljaju značajan dio energije. Dostupnost oksidanata kao što je peroksid na Zemlji smatra se jednim od kritičnih razloga nastanka kompleksnog, više-ćelijskog života."

Kako navodi Space.com, astrobiolozi su uzbuđeni zbog potvrde velike količine peroksida jer to predstavlja "blagodat za potencijalnu naseljivost vodenog okeana ledenog mjeseca." Prilikom miješanja peroksida sa vodom, dolazi do oslobađanja oksida. Zaključci ove nove studije baziranu na ovim podacima, te potvrđuje da postoji realna osnova za život u okeanu Europe.

Ovo istraživanje tim je objavio u Astrofizičkom Žurnalu.