EmDrive pogon narušava zakone fizike - može dovesti do Warp pogona

Magnetno polje pogona

Naučnici NASA-e koji rade na projektu EmDrive su naletjeli sasvim slučajno na nešto što će oduševiti sve ovisnike o naučnoj fantastici. Mogućnost stvarnog warp pogona je potvrđena kao potpuna mogućom zahvaljujući mjerenjima koja sugerišu da komora za rezonanciju EmDrive pogona šalje zrake koje putuju brže od brzine svjetlosti, što se smatra warp brzinama.

Kako stoji u komentarima, ovo otkriće je jedna velika 'nesreća' i da istraživači nisu uopšte ni shvatili da je EmDrive zapravo replika dobro poznate teorije warp balona.

"To je veliko iznenađenje. Potpis (uzorak interferencije) na EmDrive pogonu izgleda isto kao i warp balon. I matematika koja stoji iza warp balona kako se čini, podudara se sa uzorkom koji je otkriven u EmDrive pogonu. Čini se da postoji slučajna povezanost. Naučnici su se pitali odakle ovaj pogon dolazi. Jedan od naučnika je naveo da se možda radi o uvijanju (warp) prostorno-vremenske tkanine, koja čini da se pokreće."

Povezani sadržaj: NASA: Novi 'nemogući' pogon radi i mogao bi izmijeniti putovanje

Ovaj revolucionarni svemirski pogon ne zahtijeva nikakvo raketno gorivo da bi se prešle beskrajne udaljenosti. Grupa naučnika NASA-e je radila na ovom pogonu mjesecima i sada su objavili nove rezultate.

Istraživači su uspješno testirali ovaj pogon u vakuumu u Johnson svemirskom centru NASA-e. Mjerenje pogona koji se dobije od strane EmDrive pogona se protivi klasičnim zakonima fizike o očuvanju momentuma.

U EmDrive pogonu, ovi mikrotalasi nastaju unutar komore pomoću elektriciteta i namješteni su da se odbijaju unutar specijalno dizajnirane komore. Klasični zakoni fizike pretpostavljaju da bi trebali da budu neupotrebljivi, ali ovo odbijanje uzrokuje razliku u radijacijskom pritisku i tako dolazi do nastanka potiska unutar ovog nemogućeg svemirskog pogona.

Koncept EmDrive pogona je nastao još 2001. godine tokom istraživačkog rada na jednom od programa unutar male kompanije iz Velike Britanije Satellite Propulsion Research Ltd (SPR). Prema SPR kompaniji, mikrotalasi bi mogli da pomognu sa direktnim pretvaranjem električne energije u pogon bez bilo kakvog potiskivača. Prvo se mislilo da će naučna zajednica odbiti ovu ideju zbog nedostatka potiska, što znači da nema ničega što bi se suprotstavilo promjeni momentuma letjelice dok ubrzava.

Sada su testovi rađeni i u vakuumu da bi se izbjegla mogućnost da EmDrive pogon radi zbog prijenosa toplote izvana. NASA želi da uradi još testova unutar vakuuma. Još uvijek se radi na ovom pogonu da bi se potvrdilo da je moguć 'nemogući pogon'.