Egipat - čovjek otkrio tunel do Velike Piramide ispod svoje kuće

Tunel do Velike Piramide

Stanovnik Egipta, koji je identifikovan kao "Nagy" od strane Arapske novinske stranice Ahram.org, je bespravno kopao u svom dvorištu kada je pronašao tunel koji vodi do piramide Kufua. Piramida se naziva i Velika piramida, ona je ujedno najstarija i najveća od tri piramide na Giza platou.

Nagy, stanovnik sela El Haraneya, u blizini Giza platoa je kopao na dubinu od 10 metara ispod svoje kuće kada je pronašao prolaz, koji je napravljen od kamenih blokova. Ministarstvo starina Egipta je poslalo arheologe na lice mjesta i komitet je potvrdio postojanje prolaza, a koji je poznat kao legendarni prolaz do piramide.

Arheolozi su decenijama tragali za prolazom do piramide. Prolaz se spominje u historijskim spisima od strane Grka Herodotusa, koji tvrdi da ga je posjetio u petom stoljeću prije nove ere. Herodotus je napisao da je prolaz zatvoren i da je prekriven reljefima, ali prije Nagijevog iskopavanja samo mali dio prolaza je pronađen.

Za kompleks piramida Kufua je poznato da je bio spojen sa neotkrivenim hramom u blizini rijeke Nil. Zahvaljujući novom otkriću, arheolozi su uvjereni kako je hram zatrpan ispod sela Nazlet el-Shamman.