'Čestica duha' dokaz postojanja vanzemaljskog života - astrobiolozi

Čestica duhaČestica duha, tako je nazvana zbog toga što nalikuje na siluetu dima. (Zahvale: Sheffield Univerzitet/Daily Express)

Otkriće čestice koja je prozvana česticom duha, nakon što je uzeta sa visine od nekoliko milja iznad Zemlje uvjerila je istraživače da se radi o dokazu postojanja vanzemaljskog života.

Grupa istraživača sa Univerziteta Sheffield i Buckingham objavila je fotografiju čestice u Daily Expressu. Čestica, koja je 10 mikrona širine ili približno kao jedna čovječja dlaka nalikuje na siluetu dima zbog čega je i dobila naziv čestica duha.

Profesor Milton Wainwright sa Univerziteta Sheffield spekuliše o tome da bi čestica duha mogla da bude "živi balon" koji je nekad nosio strani (vanzemaljski) organizam. Takođe je uvjeren da je čestica kako se čini u "ispumpanom" stanju, te da je mogla biti napuhana gasom koji je lakši od zraka što bi joj omogućilo da lebdi u zraku ili morima nepoznatih okruženja.

"Ovo nije ništa manje nego novogodišnji poklon iz svemira," izjavio je Wainwright.

U djelu objavljenom u žurnalu kosmologije, Wainwright je sa svojim kolegama izjavio da je čestica duha zapravo zid ćelije mikroskopske alge koja se naziva diatom (dijatomeja). U julu prošle godine, istraživači su poslali balon na visinu od 22 do 27 kilometara u atmosferu Zemlje da bi prikupili uzorke čestica u stratosferi. Istraživači su uvjereni da bi čestica duha mogla biti dopremljena od strane kometa.

"Većina ljudi vjeruje kako ove biološke čestice sigurno otplutaju u stratosferu Zemlje, ali se službeno slažu da čestica te veličine ne može biti podignuta sa tla na visinu od 27 kilometara," izjavio je Wainwright. "Jedini poznati izuzetak je ogromna vulkanska erupcija, a nije se desila niti jedna unutar tri godine putovanja tokom prikupljanja uzoraka."

Skeptici uvijek postoje. Seth Shostak, astronom koji radi na potrazi za vanzemaljskom inteligencijom unutar planinskog lanca u Kaliforniji navodi kako ideja o životu koji se širi svemirom putem objekata kao što su komete, proces koji se naziva panspermija, jeste validan, barem na kraćim udaljenostima, kao što su solarni sistemi. Shostak isto tako navodi kako će tvrdnje Wainwrighta morati da se nose sa provjerama šire naučne zajednice.

"U prošlosti, većina astrobiologa je ovakve tvrdnje objašnjavala putem objašnjenja da se radi o zemaljskom zagađenju a ne o vanzemaljskim štoperima," naveo je Shostak. "Ostaje da se vidi da li ovakva mišljenja mogu da se promjene zbog ovih novih rezultata."

Međutim, Wainwright inzistira na tome da čestica duha, koja se sastoji od kisika i ugljika ne potječe sa Zemlje. Navodi kako se čestica pojavila u odjeljku uzorka u "potpuno besprijekornim uslovima" bez ikakvog traga o zagađenju od strane čestica sa Zemlje, kao što su polen, trava ili čestice zagađenja. Isto tako navodi kao dokaz svemirskog porijekla kratere napravljene prilikom udara uzorka unutar odjeljka za uzorke.

Astrobiolog Chris McKay iz Ames istraživačkog centra NASA-e očekuje više dokaza od toga. Iako je vjerovatno da su istraživači otkrili "zanimljivu stvar" u atmosferi, on navodi Carl Saganovo načelo da "izvanredne tvrdnje zahtijevaju izvanredne dokaze."

Jedan od dokaza koje McKay očekuje je biohemijska naznaka da čestica duha ne dijeli biohemijski sastav sa životom na Zemlji. "Ako dokažu da je sastav od svih D amino kiselina (proteini na Zemlji su sastavljeni od L amino kiselina), to bi bilo vrlo uvjerljivo za mene," naveo je McKay.

Wainwright navodi kako on i njegove kolege nastavljaju sa planom daljeg proučavanja čestice duha, kao što je pronalazak odnosa raznih izotopa ili varijacija elemenata sa različitim neutralnim brojem u atomskom jezgru. Ukoliko odnos izotopa dadne određeni broj, čestica je iz svemira, ako dadne drugi, onda je sa Zemlje.

Prošle godine, ruski naučnici su otkrili tragove diatomskih planktona na površini osvjetljivača na Međunarodnoj Svemirskoj Stanici. Iako je NASA odbacila izvještaj, šef ruske misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici Vladimir Solovyev navodi da je ovo prvi put da je plankton otkriven u svemiru. Ipak, nije jasno kako su čestice dospjele na Međunarodnu svemirsku stanicu.