Boeing priznao da radi na 'antigravitacionom' pogonu

Najveći proizvođač aviona na svijetu, Boeing, je priznao da radi na eksperimentalnom antigravitacionom projektu koji bi mogao potpuno da izbaci iz upotrebe konvencionalne pogonske tehnologije, koje se koriste već više od jednog stoljeća, ukoliko se nauka na kojoj se bazira projekat uspije dokazati.

Kao dio pokušaja fantomskog postrojenja boeinga, postrojenja za napredna istraživanja i razvoj iz Seattlea, kompanija pokušava da dobije radove ruskog naučnika koji tvrdi da je razvio antigravitacione uređaje u Rusiji i Finskoj. Međutim, ovaj pokušaj je naišao na negativan odgovor Rusije.

Boeing pokušava da razvije saradnički odnos sa naučnikom, dr. Evgeny Podkletnovim koji vodi svoj sopstveni projekat pod imenom: 'GRASP' - Gravity Research for Advanced Space Propulsion.

Kako radi antigravitacija

Uvodni dokument GRASP-a kojeg je dobavio JDW (Nick Cook, JDW Aerospace Consultant, London - Jane's Defense Weekly) jasno pokazuje Boeingu o kakvom se ulogu radi. "Ukoliko je modifikacija gravitacije stvarna," rečeno je, "to će onda potpuno da izmjeni vazduhoplovno poslovanje."

Zadatak GRASP-a je istraživanje bezpotisnog pogona (u vazduhoplovnom svijetu to je termin koji se koristi za antigravitaciju), utvrditi validnost Podkletnovog rada i "osmisliti moguću upotrebu navedene tehnologije". Primjene prema navodima kompanije mogu obuhvatati: sisteme za svemirska lansiranja, vještačku gravitaciju na svemirskim letjelicama, pogon letjelica i proizvodnju energije bez potrebe za gorivima - tzv. 'slobodna energija'.

Ali isto tako je moguće da se radovi Podkletnova upotrijebe i za proizvodnju radikalnog novog oružja. Dokumenti GRASP-a koji se fokusiraju na tvrdnjama Podkletnova i njegovim eksperimentima sa uređajima velike snage ukazuju na to da se koristi 'impulsni generator gravitacije', sposoban da proizvede zraku energije koja sliči 'gravitacionoj', a koja je u stanju da trenutno 'primjeni' silu jačine od 1000 G ( 1G je sila gravitacije Zemlje) na bilo koji objekat - što je dovoljno da objekat potpuno ispari, pogotovo ukoliko se objekat kreće velikom brzinom.

Podkletnov tvrdi da je laboratorijsko postrojenje iz Rusije sprovelo demonstraciju sa 10 cm širokom zrakom, koja je u stanju da odbije objekte na udaljenosti od 1 km i da ima zanemarljiv gubitak energije do udaljenosti od 200 km. Takav uređaj, prema nekima može biti prilagođen za upotrebu na protu-satelitskom oružju ili štitu balističkih projektila. Podlektnov tvrdi da bilo koji objekat koji se postavi iznad brzo rotirajuće superprovodničke aparature gubi do 2% svoje težine.

Iako je bio ocrnjen od strane tradicionalista koji tvrde da je gravitacioni štit nemoguć, ukoliko se uzmu u obzir poznati zakoni fizike, NASA je ipak pokušala da ponovi njegov rad sredinom 1990-ih. NASA nije imala Podkletnovu jedinstvenu formulu za rad i zbog toga pokušaj nije uspio. Centar NASA-e za svemirske letove će pokušati još jednom da sprovede eksperiment koristeći specifikacije Podkletnova.

Boeing je nedavno uspio da se direktno obrati Podkletnovom, ali nisu uspjeli da ga pridobiju jer Rusija ne dozvoljava prebacivanje kontrole nad tehnologijom.

Uvodni dokument GRASP-a takođe navodi i da su BAE sistemi, kao i Lockheed Martin kontaktirali Podkletnova "i imaju aktivne projekte u ovoj oblasti."

Boeing priznaje i da je moguće da postoje "tajne aktivnosti u radu sa gravitacijom." Dokument ističe i da je Podkletnov protiv vojne primjene i da će ponuditi svoju pomoć samo ukoliko se istraživanja sprovedu kao slobodna i dostupna svima.

Izvor: news.bbc.co.uk/2/hi/sci/tech/2157975.stm