Astronomi potvrdili da su pronašli 'Planet X' izvan orbite Plutona

Planet devet otkriven izvan orbite Plutona

Teoretičari zavjera su već dugo vremena sumnjali da bi mogao da postoji deveti planet u našem solarnom sistemu, daleko izvan orbite Plutona.

Postoji li neko tamo vani? Dva astronoma su potvrdila kako su prikupili dokaze da postoji planet lutalica 10x veći od Zemlje u vanjskom dijelu solarnog sistema. Planet se kreće u orbiti koja ne prilazi bliže od 200x udaljenosti između Sunca i Zemlje. Planet je dobio oznaku "Planet devet", iako nije viđen direktno. Umjesto toga, Konstantin Batygin i Mike Brown sa Kalifornijskog Instituta za Tehnologiju iz Pasadene došli su do takvog zaključka na osnovu kretanja i orbita drugih, manjih tijela.

Istraživači su došli do svog otkrića na osnovu matematičkog modela upotrebom računarske simulacije i na osnovu onoga što su otkrili nema sumnje u postojanje ovog planeta.

Orbita Planete devet je ekstremna. Ova planeta je ekstremno hladna i tamna - zbog toga niko nije uspio da je uslika. Istina je da se radi o velikoj kontraverzi. Naime, Batygin i Brown su prvobitno pokrenuli svoje istraživanje kako bi dokazali da ustvari ne postoji Planet devet, kako bi oborili rad Shepparda i Trujilla iz 2014. godine. Međutim, nakon rada sa drugim astronomima, Brown i Batygin su otkrili kako njihov računarski model radi samo u slučaju da postoji Planeta devet; "grupisanje" objekata je moguće samo ako deveta planeta utiče na njihove orbite, koje se rotiraju za 90 stepeni i sprečava ih da prilaze bliže Suncu.

"To je isto kao da na satu imate 6 kazaljki koje se kreću drugačijim brzinama, a kada pogledate, sve se nalaze na istom mjestu," izjavio je Brown. "U osnovi, to ne bi smjelo da se dešava samo od sebe."

"Zar nešto takvo nije lako primijetiti? Da, pomislili bi. Ali, ovo je slučaj gdje smo morali da obradimo mnogo podataka. Ne mogu da vjerujem da to nisam prije primijetio. Smiješno je."

Istraživači sa Calltech-a ovaj planet nazivaju "Planet devet", ali ukoliko slijedimo navode Zeharija Sitčina, to je deseti planet i prema njegovim teorijama Sumerske kosmologije, Nibiru ili Planet X je bio dvanaesti član solarnog sistema (tu spada 10 planeta, Sunce i Mjesec).