Loading...

Klap! Je li to bio komarac što ste ubili, ili bespilotna letjelica (drone)? ... ili možda visoko-agilni leteći robot koji bi bio vrlo ukusna zakuska za vještačku žabu. Tim istraživača na Univerzitetu Johns Hopkins pomaže u konstruisanju Mikro Leteće Letjelice (MAV - Micro Aerial Vehicle) koja neće biti ništa veća od bube

mav-micro-aerial-vehicle mav-velicine-bube
  Slika 1: MAV (Micro Aerial Vehicle) u obliku komarca   Slika 2: MAV (Micro Aerial Vehicle) u obliku komarca

Pa, za šta je namjenjena ova MAV (Mikro Leteća Letjelica) letjelica?
Mikro Leteća Letjelica  bi se koristila u urbanim sredinama za vojno nadgledanje, tamo gdje se nalaze gusto izgrađene zgrade i gdje nepredvidivi vjetrovi mogu napraviti jedinstveni izazov za ove male leteće uređaje. Ovo smo naveli da ne bi bilo iznenađenja, obzirom da je Hopkinsonovo istraživanje finansirano jednim dijelom od strane vazduhoplovstva SAD-a.

A tu je i internet i njegova historija
S druge strane, internet je započeo kao projekat koji je finansirala vojska a pogledajte ko ga koristi danas. Mikro Leteće Letjelice kao vrlo efikasni uređaji kad se radi o potrošnji, mogu postati važan dio održive tehnološke svakodnevnice, npr. kada se radi o održavanju turbina i drugih izvora čiste energije, prikupljanju podataka i nadgledanju okoliša. Mogu biti korisni i kada se radi o hitnom odgovoru, pogotovo u "potragama" kada se radi o spašavanju.

Tajna Hopkinsonove Mikro Leteće Letjelice
Istraživači studenti Tras Lin i Lingxiao Zheng daju veliki doprinos Johns Hopkinsonovom istraživanju Mikro Letećih Letjelica, koristeći visoko-kvalitetne video kamere da bi analizirali način pokreta leptira u letu. Napredne kamere su omogučile istraživačima da čak 1/5 sekunde podijele u 600 slika. Prema Lin, usporeni snimak pokazuje da tijelo insekta u letu dijeli neke karakteristike sa pokretima tijela klizača, koji koriste svoje ruke da promjene brzinu okretanja.

Ako je suditi prema Philu Sneidermanu sa Johns Hopkinsa, ključno otkriće dosad je bilo da se prepoznaju promjene prilikom raspodjele mase tijela insekta i to je predstavljalo vrlo važnu ulogu u sposobnosti da se izvrše manevri dok se maše krilima. Staro istraživanje dinamike leta nije previdjelo ovaj dio istrage i fokusiralo se samo na pokrete krila.

Pripazite! Još više Mikro Letećih Letjelica je na putu
Ukoliko Vas ovaj projekat podsjeća na nešto, sjetite se da je prošle godine DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) objavila sliku ptice kolibri (hummingbird), malene, ultra lagane leteće mašine koja se kontrolira daljinski a po izgledu podsjeća na pravu pticu kolibri. Ptica kolibri je bila dizajnirana isključivo da omogući jedinicama u urbanim borbama da pogledaju iza uglova i unutar zgrada.

Vojni interes za vrhunske borbene tehnologije nije ništa novo. Početkom 1999. godine izvještaj od strane "Foreign Military Studies Office-a" stacioniranog u Fort Leavenworthu, istraživači su zabilježili da je mogućnost urbane borbe u budućnosti "najverovatnije u porastu" dodajući i to da:

"Od davno, urbana borba je zahtjevala pješadiju, velikim dijelom vremena, združenu silu i nevjerovatno mnogo streljiva. Napadačka jedinica je uvijek bila u riziku od velikih gubitaka, nedovoljnih zaliha i epidemije bolesti. Napadi na gradove su rezultirali velikim gubicima kako vojnim tako i civilnim, kao i razaranje samog grada. Moderno urbano ratovanje često uništava i samu brzinu odvijanja operacija, brzo troši logističke zalihe i uništava reputaciju komandujućih.

Ovaj izvještaj nije izgleda najbolje usvojen kada se krenulo sa operacijama na Afganistan i Irak. Po svemu sudeći administracija se oslonili na daleko-sežne zračne i pomorske načine ratovanja ... ali u budućnosti je za očekivati uvođenje ovih novih gadgeta.