Loading...

Svi vole predviđati budućnost, iako često neka predviđanja su pretjerana ili nedovoljna.

"Čovjek neće nikada dospjeti na Mjesec, jer količina baruta koji bi bio potreban da se dobaci letjelica do Mjeseca bi povrijedila posadu."

Dječija Enciklopedija iz 1926. godine.

 

Jedno od predviđanja za budućnost sa kojom se slaže večina naučnika je ona predložena od strane Nikolaja Kardasheva. On je zaključio da bi naša Civilizacija mogla da prođe kroz četiri faze, a da sve vanzemaljske Civilizacije mogu biti svrstane u jednu od tih faza.

Na šemi je data klasifikacija tehnološki naprednih Civilizacija koje je predložio Nikolai Kardashev 1964. godine. Prema toj šemi postoje tri moguća tipa koja se međusobno razlikuju u količini i tipu energije kojom Civilizavije vladaju a u cilju međuzvjezdane komunikacije.

Na slici ispod je prikazana skala projekcije za period od 1900 do 2100. godine. Tačnost projekcije je u promjeru od 0,1 na skali. Na grafikonu je prikazan odnos održive populacije i predpostavljeni razvoj tehnologije. Projekcije predstavljaju različite odnose proizvodnje energije i razvoja tehnologije za dati nivo energije ( i tehnologije ) a u odnosu na rast populacije i proizvodnje novih tehnologija kao i nove energije potrebne za održavanje date populacije uz rast iste. U nekim slučajevima ukoliko proizvodnja energije ne uspjeva da se nosi sa rastom populacije, nivo tehnologije opada. A u drugim projekcijama, ukoliko rast populacije uspori, navodno i povećana proizvodnja tehnologije bi mogla biti ostvarena uz manju količinu potrebne energije da se populacija održi.

kardasheva-skala-projekcija

Trenutni nivo ljudske civilizacije

Ljudska civilizacija je trenutno negdje između Tipa 0 i Tipa I, jer uspjeva da iskoristi samo dio energije koji je dostupan na Zemlji. Zbog toga se trenutni nivo ljudske civilizacije naziva tipom 0. Iako srednji tipovi nisu definisani u originalnom prijedlogu Kardasheva, Carl Sagan je mišljenja da se lako mogu definisati jednostavnom interpolacijom i ekstrapolacijom vrijednosti koje su navedene iznad. 1973. on je izračunao da je ljudska civilizacija na stepenu 0,7 u odnosu na Kardashev model za Tip 0 i Tip I.

Civilizacija Tipa 0

tip 0 civilizacijeU suštini to je naša Civilizacija. Tip 0 Civilizacije je tek počeo da koristi resurse planete kao što su solarna energija, geotermalna energija i energija vjetra. Proizvodnja većine energije se još uvijek zasniva na neobnovljivim izvorima energije, kao što su fosilna goriva, npr. nafta, ugalj i prirodni gas.

Civilizacija Tipa 1

tip 1 civilizacijeOve Civilizacije su u stanju da učinkovito kontroliraju resurse cijelog planeta; mogu predvidjeti vremenske uslove i zemljotrese vrlo precizno i čak ih kontrolirati pomoću vještačko izazvanog efekta staklene bašte, ili pomoću lasera postavljenih u svemiru. Tip 1 civilizacije može učinkovito zaustaviti nastanak ledenog doba.

 

Civilizacija Tipa 2

tip 2 civilizacijeCvilizacija ovog tipa je uspješno proširila svoje djelovanje i korištenje energije cijelog Solarnog Sistema, te tako koristi energiju njihovog Sunca preko Dajsonove sfere. Već je kolonizirala ili bar uspješno istražila sve planete unutar njihovog Solarnog Sistema. Uveliko su Zvjezdana Civilacija i već su poslali misije prema drugim zvijezdama korsteći međuzvjezdane letjelice.

Civilizacija Tipa 3

tip 3 civilizacijeOve civilizacije uspješno koriste energiju cijele Galaksije, već su kolonizirale brojne Zvijezde jednim valom iza drugog i tako šaljući međuzvjezdane letjelice. Mogu ukrotiti energiju Galaksija. Astrofizičari špekuliraju da ovo može biti moguće korištenjem energije koju proizvode crne rupe dok polagano isparavaju prema Hawkingovoj radijaciji. Koristeći milione crnih rupa za koje se vjeruje da postoje unutar jezgre Galaksije. Tip 3 ima dovoljno energije da sprovede eksperimente fizike koji u potpunosti mijenjaju svemir korištenjem velike energije i da ispitaju materiju čak do Plankove dužine.

U ovom trenutku, tačan potencijal 3. Tipa civilizacije se ne može tačno ustanoviti zbog lošeg znanja ulstravisoko-energetske fizike. Može se zaključiti (kao što Michio Kaku i Lawrence Krauss vjeruju) da takva energija može razotkriti materiju do super-string razine i samim time omogućiti pristup drugim dimenzijama. Kako god, ovo je ovo samo predpostavka i iskreno nikad nećemo ni saznati šta civilizacija Tipa 3 može biti u stanju da uradi sve dok ne postanemo ili se ne susretnemo sa civilizacijom Tipa 3.