Loading...
Tragamo za skrivenim tehnologijama & istinom vezanom za NLO-e, vanzemaljce ...  E-Mail

Astrofizičari i naučnici SETI-ja u Kaliforniji planiraju da u svemir pošalju signal 'dođite nas pronaći' u nadi da će ga vanzemaljci otkriti i da će nas doći tražiti.

Povezani sadržaj: Kako da lažirate lažnu invaziju vanzemaljaca - Werner Von Braun nas je upozorio!

Ništa nije još stavljeno na papir o ovom mogućem planu, ali SETI će raspravljati o ovoj inicijativi na godišnjem sastanku Američke Asocijacije Napredne Nauke sledeće sedmice. Potreba za ovakvom porukom dolazi zbog mogućnosti da vanzemaljske vrste osluškuju radio signale i niko od njih ništa ne šalje.

"Moglo bi da postoji mnogo civilizacija, ali ako sve one slušaju i niko ne odašilje, onda ništa se neće desiti," naveo je za Sunday Times izvšrni šef, astrofozičar David Black.

"Jedno od pitanja jeste, ako to učinimo, kakvu bi poruku trebali da pošaljemo? Da li bi to trebao da bude rad nekoličine naučnika ili bi trebali da uključimo cijeli svijet, možda putem interneta?" dodao je Black.

"Više od pola stoljeća SETI traga za nečim što ne proizvodimo mi: Namjerno odašiljanje prema drugim svjetovima," rekao je direktor Kompozicije Međuzvjezdane Poruke u SETI institutu, Douglas Vakogh.

Ukoliko poruka dobije zeleno svjetlo, poruka će biti poslana prema planetama koje se nalaze u radijusu od 20 svjetlosnih godina od Zemlje.

Jedno od glavnih pitanja na koje treba odgovoriti jeste i to koliko podataka se treba poslati. Naučnici razmišljaju o tome da pošalju cijelu Wikipediju kako bi pomogli vanzemaljcima da razumiju ljude. Ovo će biti jedno od vrućih pitanja na dolazećoj diskusiji.

Kao sa bilo kojim prijedlogom, naučnici su se grupirali u dva tabora - one koji su za slanje takve poruke i oni koji nisu.

Ugledni naučnik među njima je i Stephen Hawking, koji je zagovornik ideje da bi kontaktiranje vanzemaljaca bila loša ideja. Hawking je 2010. godine u dokumentarcu rekao: "Ukoliko nas posjete vanzemaljci, rezultat bi bio isti kao i kada je Kolumbo doplovio do Amerike, što nije ispalo dobro po Američke domoroce."

Naučnik i konsultant iz SAD-a David Brin upozorava da bi kontakt sa vanzemaljcima "transformisao ljudsku sudbinu i trebao bi biti sproveden samo u slučaju ako je cijeli svijet za to."

Nekoliko scenarija koji bi bili štetni po ljude zamišljeni su od strane naučnika i oni uključuju mogućnost da ljudi dobiju novu bolest, postanu robovska snaga, oštete okoliš, rizik za ljudski biološki sastav između ostalih stvari.