Loading...

Naučnici su generisali virtualnu rekonstrukciju anatomije uha u 3-D za Paranthropus robustus lobanju i za druge dvije drevne lobanje Južno Afričkog hominida. Nova istraživanja sugerišu da su ovi hominidi bili u stranju da čuju zvukove visoke frekfencije koji su im omogučili da razlikuju određene suglasnike.

Hominid iz Južne Afrike koji je živio između 2,5 miliona i 1,5 milion godina prije imao je uho sposobno da registruje zvuk suglasnika visoke frekfencije, antropolog Rolf Quam sa Univerziteta Binghamton iz New Yorka sa svojim kolegama izjavio je u izvještaju za Science Advances, 25 septembra, 2015. godine.

Korištenjem CT skenera i digitalne tehnologije, Quamov tim je rekonstruisao anatomiju uha dvije Australopithecus africanus lobanje i jedan Paranthropus robustus uzorak. Uho moderong čovjeka je dovelo do virtualne rekreacije mekog tkiva oko kosti uha, što je omogučilo da se izračunaju visoke zvučne frekfencije.

A. africanus i P. robustus su bili u stanju da čuju frekfencije vezane za suglasnike koji su povezani za slova t, k, f i s dosta bolje nego bilo koja čimpanza ili današnji čovjek, stoji u izvještaju tima. Mogučnost da čuju i pretpostavljeno i naprave takve zvukove dovelo je do poboljšanja komunikacije među hominidima koji su tragali za hranom preko otvorenog krajolika, sugerišu istraživači. Takva komunikacija nije zahtjevala jezik sličan ljudskom, samo zvukove samoglasnika i suglasnika koji su imali značenje, naveli su istraživači.