Loading...

Zamrznuto more otkriveno na Marsu

Američki i kanadski geofizičari otkrili su veliko more smrznute vode ispod površine Marsa, saopštila je NASA.

Sloj se sastoji od leda (50-80 posto), pijeska i gasova koji se nalaze na dubini od jedan do deset metara ispod površine, na pola puta od ekvatora do sjevernog pola.

Naslage zamrznute vode su debljine od 80 do 170 metara, sa površinom od 14,3 hiljada kvadratnih kilometara.

"Naslage su najvjerovatnije nastale kada se snijeg nakupio na ledenoj površini i pomiješao sa prašinom tokom dugog perioda kada je Marsova osa bila više nagnuta nego što je danas", izjavila je vodeći autor izvještaja u magazinu "Geofizička istraživanja" Kesi Šturman.

Naučnici su otkrili zaleđeno more koristeći radar koji je smješten na orbitalnoj stanici "MRO".

Orbitalna stanica "MRO" lansirana je 2005. godine, a do crvene planete je došla 2006. godine.

U septembru 2015. godine naučnici iz NASA-e objavili su otkriće tekuće vode u kraterima Marsa. Ovaj fenomen otkriven je tokom marskovog ljeta uz pomoć visoke tehnologije, prenosi Sputnjik.

Naučnici su nakon otkrića vode na Marsu ukazali na opasnost od međuplanetarnog zagađenja koje bi mogao da ugrozi naš ekosistem.

Mikrobi otporni na razne ekstremne uslove pronađeni su na Zemlji i astrobiolozi vjeruju da je moguće da takvih ima i na drugim planetama i mjesecima unutar Solarnog sistema.

Stručnjaci NASA-e ističu da je neophodno razviti strategiju kako bi se osiguralo da nepoznata bakterija ne putuje od jedne do druge planete.