Loading...

NASA je obznanila otkriće 219 novih planeta izvan našeg Sunčevog sistema. Od tog broja, deset planeta koje su stjenovite poput Zemlje i nalaze se u optimalnoj Zlatokosoj zoni oko svojih zvijezda, a koja osigurava postojanje tekuće vode.

"Naučnici koji koriste teleskop Kepler identificirali su 219 potencijalnih novih svjetova", napisala je NASA na Twitteru.

Otkrića donose novi ukupan broj egzoplaneta i potencijalnih egzoplaneta koje je otkrio Kepler - njih 4.000.

"Koliko planeta poput naše Zemlje se nalazi u galaksiji? Ovaj pažljivo izmjeren katalog temelj je za izravni odgovor jednog od najzanimljvijih pitanja astronomije", izjavila je Susan Thompson, istraživač na Institutu SETI.

I NASA je u saopćenju istakla kako je Kepler identificirao 4.034 planetarna kandidata od čega su 2.335 potvrđeni kao egzoplaneti. Verifikovano je više od 30 od 50 potencijalno nastanjivih planeta koje je identificirao Kepler. Osim toga, rezultati do kojih su došli pomoću Keplera sugeriraju da postoje dvije različite grupacije malih planeta, a obje grupe su značajno ohrabrenje kada je riječ o potrazi za životom van Sunčevog sistema.

Mario Perez, naučnik programa Kepler u NASI naglasio je važnost svemirskog teleskopa.

"Keplerov set podataka je jedinstven, jer je jedini koji sadrži populaciju ovih sličnih zemaljskih analoga, planeta koje su otprilike iste veličine kao i Zemlja", rekao je Perez.